Göteborgs Konserthus Sportlovsorkesterns finalkonsert

Evenemanget har ägt rum. Avslutningsfyrverkeri med de unga musiker som ägnat lovet åt orkesterspel!

Speltid ca: 36 min Scen: Stora Salen
60 kr

Evenemanget har ägt rum

Sportlovsorkestern bildas vecka 7 varje år och består av ungdomar i åldrarna 14-19 år.

Finalen på veckan är en helt egen konsert i Stora salen i Göteborgs Konserthus. Musiker ur Göteborgs Symfoniker coachar de unga musikerna under repetitionerna tillsammans med dirigenten Thord Svedlund. För många är Sportlovsorkestern den första erfarenheten av att spela i symfoniorkester. Många väljer sedan att återkomma år efter år.

#sportlovsorkestern

170218-Sportlovsork

Vara med i orkestern

Unga musiker i åldern 14-19 år som spelar stråk, blås och slagverk är välkomna till en rolig och utmanande vecka i Göteborgs Konserthus! Sista anmälningsdag 6 februari.

Fri entré för abonnenter

Boka din plats i biljettkontoret, tel 031-726 53 00.

Program

RICHARD WAGNER (1813-1883) FÖRSPEL TILL MÄSTERSÅNGARNA I NÜRNBERG Mästersångarna i Nürnberg står ganska ensam bland Wagners alla operor. Den är för all del lika lång - ja, faktiskt bland de allra längsta - och den kräver minst lika stora resurser såväl av orkester som av sångare. Som vanligt svarade han också själv för librettot. Men den behandlar inte mytiska ämnen utan är mer jordnära och har till och med många lustiga poänger. Detta är nämligen Wagners enda komiska opera och den tog honom 23 år att fullborda. 1845 påbörjade han skisserna till Mästersångarna i Nürnberg men först 1861 hade han texten färdig, och året därpå började han skriva uvertyren. Inte förrän 1868 var hela operan fullbordad. Premiären ägde rum den 21 juni i München. Vi behöver här inte gå in på hela intrigen. Den är fylld av 1500-talets riddarpoesi och trubadursång men också av skråväsendets virrvarr av regler och förordningar - vilka även gällde för sångare! Wagner komponerade förspelet i mars 1862. Musiken speglar operans huvudroller och de melodier mästersångarna förknippas med, med en flerstämmig mittdel. Förspelet avslutas med samma ståtliga teman som inlett den, men nu med än mer prakt och glans. STIG JACOBSSON

Grieg Åses död ur Peer Gynt 7 min

Grieg I bergakungens sal ur Peer Gynt 3 min

Grieg Peer Gynts hemfärd 3 min

Bizet Carmen-svit nr 1 10 min

Strauss Radetzkymarsch 3 min

Medverkande

Sportlovsorkestern

Thord Svedlund dirigent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret