Göteborgs Konserthus Steget på månen

Evenemanget har ägt rum. En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker, Christer Fuglesang astronaut, Daníel Bjarnason dirigent och Pekka Kuusisto violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
330-490 kr Student 165-245 kr

Evenemanget har ägt rum

En musikalisk och visuell rymdresa med Göteborgs Symfoniker bortom tid och rum, där musiken ackompanjeras av magnifika bildvärldar projicerade på såväl väggar som tak i konsertsalen. Medverkar gör också vår egen astronaut Christer Fuglesang.

Det är 50 år sedan Örnen landade i Stillhetens hav och Neil Armstrong satte ner foten på månen den 21 juli 1969. Hur gick tankarna när han som första människa såg jorden från månen? Isländske musikern, kompositören och dirigenten Daníel Bjarnason tar oss med på en musikalisk resa bortom tid och rum tillsammans med Göteborgs Symfoniker där ögonblickets upplevelse spelar mot oändlighetens vidder. På violin möter vi Pekka Kuusisto.

På konsertsalens väggar projiceras dokumentära filmer och bilder, bearbetade på ett helt unikt sätt av danska videokonstnären Lene Juhl. Såväl musiker som publik innesluts i en storslagen kosmisk upplevelse.

Introduktion till konserten

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konsertstart med astronauten Christer Fuglesang, som också medverkar i konserten.

Unik utställning på plats i Konserthuset

I Konserthusets garderobshall hänger den historiska bilden av den första amerikanska rymdpromenaden under Gemini 4-expeditionen, Earthrising tagen från Apollo 8 julen 1968 och inte minst den ikoniska bilden av Edwin ”Buzz” Aldrin på månen, med spegelbilden av den första mannen på månen, Neil Armstrong, i hans visir. Totalt visas nio magiska ögonblick fångade av en göteborgstillverkad Hasselbladkamera under rymdkapplöpningen på 1960-talet utvalda i samarbete med Hasselbladstiftelsen.

På kortväggen bredvid restaurangen visas en fascinerande överblick av de 28 bemannade expeditionerna i de tre amerikanska rymdprogrammen Mercury, Gemini och Apollo – alla med syftet att landa en människa på månen, ett samarbete med Smithsonian National Air and Space Museum i Washington och Universeum. I en informativ timeline får ni läsa om hur det hela gick till, problemen, misslyckandena och framgångarna – och inte minst lära känna astronauterna som var med.

En del av Rymdveckan

50 år har gått sedan den första månlandningen. Det uppmärksammas i Göteborgs Konserthus och i Västsverige 14-22 september med ett brett program för alla åldrar kring rymdens betydelse för innovation, inspiration, vetenskap, industri, forskning, miljö, hållbarhet, samhällsnytta, kultur, konst och kreativitet.

Program

Paus 25 min
Medverkande
Lene Juhl videokonstnär & rumsdesign

Ólafur Egilsson textförfattare


Mats Kjelbye dramaturg

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2019-2020 Daníel Bjarnason

Den isländske musikern berättar om månlandningskonserterna

Nr 1 2019-2020 Året var 1969

I skuggan av månlandning pågick livet som vanligt på jorden

Nr 1 2019-2020 När ”Buzz” Aldrin kom till Ransäter

Symfonikernas basist Erik Mofjell var där

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang