Sthlms konserthus Göteborgs Symfoniker i Stockholms Konserthus

Evenemanget har ägt rum. Virtuos magi med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Ava Bahari violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus

Evenemanget har ägt rum

Denna kväll gästspelar Göteborgs Symfoniker i Stockholms Konserthus.

Violinisten Nicola Benedetti har tvingats ställa in sin medverkan, vilket också leder till en programförändring. Hon ersätts av det unga svenska stjärnskottet Ava Bahari (född 1996), som vann Polstjärnepriset redan 2012 och som sedan dess tilldelats en rad svenska och internationella utmärkelser. Ava Bahari är född i Göteborg och har varit solist med Göteborgs Symfoniker vid många tillfällen tidigare. För närvarande är hon baserad i Berlin och fullbordar sina avancerade studier vid Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin.

Ava Bahari tar sig an Brahms enastående violinkonsert – musik med melodier i överflöd och harmoniska äventyr som leder långt utanför de vanliga stigarna. Den långsamma satsen inleds med en av Brahms allra vackraste melodier – som presenteras av oboen! Finalen befinner sig i ett lyckorus, med en och annan blinkning till vännen, inspiratören och violinisten Joseph Joachim – som uruppförde konserten – och hans musikaliska arv från Ungern som ibland skymtar fram i musiken.

Efter paus möter vi Richard Strauss virtuost överdådiga Ein Heldenleben, en underbart självupptagen hjältesaga där tonsättaren dråpligt illustrerar vänner och fiender, strid och fred. Men här finns också ett slags allvar i undertonen – Strauss var i högsta grad medveten om vilken fenomenal orkestratör och orkestermagiker han var. Det lät han veta när han galant viftade med sin trollstav.

Orkestern leds av finske dirigentkometen Santtu-Matias Rouvali, Göteborgs Symfonikers chefdirigent.

Program


Paus 25 min


Lördag 13 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter