Göteborgs Konserthus En färgsprakande kärlekssymfoni

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker, Kent Nagano dirigent, Valerie Hartman Claverie ondes martenot, Gilles Vonsattel piano

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus Scen: Stora salen
430 kr Student 100 kr Grupprabatt 40 kr/biljett (minst 15 personer)

Evenemanget har ägt rum

”En sång till kärleken”. Så beskrev tonsättaren Olivier Messiaen Turangalîla-symfonin som med sin färggranna, suggestiva och extatiska musik sätter alla känslor i brand.

Titeln på sanskrit betecknar en kärlek som i åtrå och njutning överskrider livet och döden. Messiaen inspirerades också av religiösa mysterier och Mexikos uråldriga stenmonument när han skrev symfonin till Boston Symphony Orchestra i slutet av 1940-talet.

Storartad musik för stor orkester som innefattar tam-tam, vibrafon och celesta med en virtuos pianostämma och solon för det spöklika elektroniska instrumentet ondes martenot, en föregångare till synthesizern.

Introduktion

Kostnadsfri introduktion i Stora salen en timme före konserten med Marco Feklistoff, Symfonikernas planeringschef.

Det spöklika instrumentet

Ondes martenot (franska för ”Martenot-vågor”) är ett tidigt elektroniskt musikinstrument som uppfanns 1928 av Maurice Martenot. Instrumentet är uppbyggt av två högfrekventa tongeneratorer och spelas med en ring som dras på en tråd. Mest känt är det för sina spöklika svängande toner som skapas av att radiorören producerar oscillerande frekvenser.

Ursprungligen lät instrumentet mycket likt thereminen, men klangmöjligheterna utökades senare genom att högtalare och ett in- och urkopplingsbart filter tillfördes, liksom ett riktigt klaviatur där tangenterna kunde röras i sidled för att skapa mikrotoner.

Program


Medverkande

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang