Göteborgs Konserthus University of Gothenburg Symphony Orchestra

Evenemanget har ägt rum. En omväxlande kväll med musik från 1800-talet till våra dagar, dirigent Henrik Schaefer.

Speltid ca: 1 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
150 kr Student 100 kr Barn tom 12 år 0 kr Pensionär 100 kr

Evenemanget har ägt rum

Efter lång tid ett efterlängtat gästspel av University of Gothenburg Symphony Orchestra med sin dirigent Henrik Schaefer. Andrea Tarrodis orkesterverk Ascent, ”Uppstigning”, är en rörelse upp ur oceanens vattengrav, från de låga tonerna till de högre och från naturens element till stadens brus. Musik som slutligen ”sakta stiger över trädkronorna, högre och högre, ut i den yttre rymdens stillhet” (Andrea Tarrodi)

Danske Launy Grøndahl (1886-1960) var i över 30 år dirigent för radioorkestern i Köpenhamn. Han skrev också en hel del musik, bland annat den internationellt framgångsrika trombonkonserten från 1924 som tillkom vid en vistelse i Italien. Här möter vi ett melodiöst, eftertänksamt och romantiskt verk med walking bass och blå toner från Gershwin.

Med Symphonie fantastique från 1830 chockade Berlioz omvärlden. Han sprängde symfonins ramar, uppfann med sin geniala och nyskapande orkestrering helt nya klanger och skrämde byxorna av publiken. Även så sent som 1908, när Wilhelm Stenhammar dirigerade symfonin för första gången i Göteborg, var mottagandet likartat: ”…detta underliga och bisarra alster af den geniala fantasi och det vulkaniskt sjudande temperament, som här fråssar i sinnliga tonmålningar, men som i all sin intensiva dyrkan af tonernas uttryckskraft röjer en förunderlig brist på uppfattning af musikens djupare väsen.” (Handelstidningen) En revolutionär som inte bara hotade rådande andliga värden, utan vad värre var, den goda smaken.

University of Gothenburg Symphony Orchestra

Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet erbjuder en orkesterutbildning på masternivå. De studenter som antas till programmet bildar en egen orkester – University of Gothenburg Symphony Orchestra. Denna orkester bildar grundvalen för utbildningen med studenter från hela världen. Utbildningen ges i samarbete med Göteborgs Symfoniker, GöteborgsOperan och operautbildningen vid Högskolan för scen och musik för att erbjuda basrepertoaren för varje professionell orkestermusiker.

ProgramPaus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang