Vara Konserthus Göteborgs Symfoniker spelar i Vara Konserthus

Succéer med Göteborgs Symfoniker och Barbara Hannigan dirigent och sopran.

Speltid ca: 2 t inkl paus

Denna kväll gästspelar Göteborgs Symfoniker i Vara Konserthus.

Dirigerande sopranen Barbara Hannigan hittar de gemensamma nämnarna: Stravinsky, Offenbach och Weill var verksamma i Paris och hade andra hemländer alla tre. Stravinskys 1700-talsbalett Pulcinella – med kostymer av Picasso! – blev en stor succe, precis som Offenbachs ”Det glada Paris” med can-can och allt. Och i Paris påbörjade Kurt Weill sin internationella karriär som musikalkompositör vilket framöver ledde till premiärer på Broadway. Barbara Hannigan sjunger här några av hans finaste sånger från den tiden.

Barbara Hannigan är Göteborgs Symfonikers förste gästdirigent.

Program

Stravinsky Pulcinella, komplett balettmusik 40 min

Paus 25 min

Offenbach / Rosenthal Ur Gaîté Parisienne 27 min

Weill Youkali 6 min

Weill Lost in the Stars 4 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Kanadensiska Barbara Hannigan är sedan 2019 förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Hon gjorde sin första konsert med Göteborgs Symfoniker 2013 – redan det en succé – och var säsongen 2015-2016 orkesterns Artist in Residence. Som sångerska och dirigent samarbetar hon med ledande orkestrar som London Symphony Orchestra, Franska Radions filharmoniker, Toronto Symphony Orchestra, Münchens filharmoniker och Sveriges Radios symfoniorkester. Barbara Hannigans debutalbum som sångare och dirigent, Crazy Girl Crazy, släpptes 2017 och erhöll både en Grammy och en Juno för bästa vokalalbum. Barbara Hannigan utsågs 2021 av Stenastiftelsen till hedersstipendiat och fick ta emot en stipendiesumma på 300 000 kr. Stenastiftelsen firade 25-årsjubileum med en konsert där Barbara Hannigan och flera tidigare stipendiater framträdde på scen vid firandet. Senast Barbara Hannigan gästade Göteborgs Symfoniker var i april 2022, då i samarbete med dirigentkollegan och violinisten John Storgårds.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret