Göteborgs Konserthus Västra Götalands Ungdomssymfoniker

Evenemanget har ägt rum. Var med och fira Vägus 20 år!

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
100 kr Barn 60 kr Pensionär /Student 60 kr

Evenemanget har ägt rum

Vägus firar 20 år med att bjuda in gäster från förr i ett möte med Brahms Dubbelkonsert med en sprakande avslutning i form av Richard Strauss Till Eulenspiegel!

Före paus står ”Sjostakovitj och Stalin” på programmet – musik i terrortiden där de medverkande berättar om Dimitrij Sjostakovitj och hans kamp att överleva både som konstnär och människa under Stalins terror.

– Frågan är hur en konstnär ska förhålla sig till makten, i en diktatur. Om man skriver fel musik kan man bli skjuten, men om man skriver enligt politiska direktiv kan man inte kalla sig konstnär längre. Sjostakovitj fick kämpa med detta dilemma hela sitt liv, en kamp som gav oss musik som är drabbande och dramatisk, melodiös och mänsklig, utan att tappa sin egen identitet, säger Simon Phipps, dirigent för Vägus.

Västra Götalands Ungdomssymfoniker

De formidabla musikerna i Västra Götalands Ungdomssymfoniker behärskar konsten att spela klassiskt på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Berömda stycken eller storslagna symfonier – allt framförs med den omisskännliga lusten och energin som blivit Vägus speciella kännetecken.

Ungdomarna i orkestern är mellan 14 och 20 år och kommer från hela Västra Götalandsregionen. Orkestern är ingen vanlig symfoniorkester, utan med hjälp av regissör Charlotta Sairio levandegör medlemmarna också historien genom korta teaterscener, varvade med musik.

 

Program


Paus 25 minMedverkande


Simon Phipps dirigent

Carl Wallin violin

Kristian Chojecki cello

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret