Göteborgs Konserthus Vintervokaler

Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfonikers Vokalensemble, Stina Ekblad berättare

Speltid ca: 50 min Scen: Götaplatsfoajén
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

Lär känna nybildade Göteborgs Symfonikers Vokalensemble! Här bjuds det på stycken med vintertema och extra skimmer i form av texter upplästa av skådespelaren Stina Ekblad. Det är fri entré så se till att säkra din plats innan biljetterna tar slut.

Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter.

Vi får möta vinterns karghet som en symbol för livets slut men också den gnistrande nysnön i solen som skänker livet ny kraft. Nörgårds tidlösa harmonier, Lauridsens jublande vinterupplevelser och Poulencs poetiska ”En snöig kväll” får extra lyster i samspelet med skådespelaren Stina Ekblad som länkar samman programmet med texter av Paul Eluard, Ole Sarvig och Robert Graves.

Program

PER NØRGÅRD (f 1932) VINTERSALME Per Nørgård är den danska musikens grand old man och han har en enorm produktion av verk i alla genrer, inte minst vokala. Vinterpsalmen från 1976/1984 hör till en grupp mycket melodiska och polyfona stycken som skapades ungefär samtidigt med hans tredje symfoni och de bygger alla på dikter som ingår i Ole Sarvigs samtidigt enkla men högtidliga hymnsamling Året. I Vintersalme befinner vi oss i en melodiskt färgsprakande blomsterträdgård. Per Nørgård använder sig här av sin typiska evighetsserie vilken skapar märkliga men sångbara melodier. Per Nørgård har själv sagt om detta verk att på samma sätt som vi samtidigt lever i en mångfald av snabbt och långsamt knyts melodierna i Vintersalme samman. Han har förvisso rent tekniskt inspirerats av de finurliga körmästarna från renässansen, men musiken klingar helt nutida. Stig Jacobsson

UN SOIR DE NEIGE Le feu Un loup Även om Francis Poulenc var den ledande rösten i den franska tonsättargruppen Les Six, känd för att ställa alla vedertagna begrepp på huvudet i sin småfräckt ironiska Paris-stil, så har han också blivit känd för att ha komponerat underbart känslig sakral körmusik. Bland hans många körverk lägger man gärna märke till flera med texter av den surrealistiske poeten Paul Eluard - upphovsman till såväl Sept Chansons, som Figure humaine och de fyra sånger som i original ingår i Un soir de neige, en liten kantat med vintern som tema. Denna "snöiga afton-musik" uruppfördes den 21 april 1945 under en Concerts de la Pléade i Paris. Vi hör de två första sångerna. Den första är en återhållen åkallan om lindring av människans nöd, och den andra en påminnelse om alla fallgropar vi ställs inför innan det oförklarliga slutet infinner sig. Stig Jacobsson

MID-WINTER SONGS Lament for Pasiphaë Like Snow She Tells Her Love While Half Asleep Mid-Winter Waking Intercession in Late October Namnet till trots är Morten Lauridsen en av de mest uppmärksammade och älskade amerikanska tonsättarna av i dag, och i synnerhet många av hans körverk har kommit att höra till körmusikens standardrepertorar. Han har skrivit många flersatsiga körcykler, av vilka de fem Midvintersångerna skrevs 1980 till dikter av Robert Graves och beställdes av University of Southern California där Morten Lauridsen är chef för kompositionsfakulteten. Den något dissonanta tonen och de skiftande fraslängderna kan ibland leda tankarna till Benjamin Britten, men Lauridsen är mer traditionell. Stig Jacobsson

Medverkande

Nybildade Göteborgs Symfonikers Vokalensemble består av tolv skickliga, hängivna och yrkesverksamma sångare som kommer att utgöra en aktiv kärna i Göteborgs Symfoniska Kör med ambitionen att utforska körsångens konstnärliga möjligheter. Vid denna konsert sjunger Göteborgs Symfonikers Vokalensemble stycken med vintertema: vi får möta vinterns karghet som en symbol för livets slut men också den gnistrande nysnön i solen som skänker livet ny kraft. NØrgårds tidlösa harmonier, Lauridsens jublande vinterupplevelser och Poulencs poetiska "En snöig kväll" får extra lyster i samspelet med skådespelaren Stina Ekblad som länkar samman programmet med texter av Paul Eluard, Ole Sarvig och Robert Graves.

Sedan 2015 är Alexander Einarsson kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör. Han är utbildad organist vid Musikhögskolan i Malmö och har solistexamen i kördirigering från det Kongelige Danske Musikkonservatorium med studier för professor Dan-Olof Stenlund. Alexander Einarsson har också ägnat sig åt studier i Paris för Laurence Equilbey och Denis Rouger samt deltagit i mästarklasser och kurser för dirigenter som Michael Gläser, Stefan Parkman, Stephen Cleobury och Helmut Rilling. Alexander Einarsson är sedan 2010 anställd som kördirigent och organist i S:t Petri kyrka i Malmö och är där konstnärlig ledare för ungdomskören SPUK och kammarkören Petri sångare, en ensemble han konserterat och turnerat med både i Sverige och utomlands och som också medverkat i radio och tv. Som dirigent har Alexander Einarsson bland annat arbetat med Uppsala akademiska kör, Lunds vokalensemble, Ars Nova Copenhagen, Gächinger Kantorei Stuttgart och Malmö kammarkör. 2008 bildade han stråkorkestern Malmö kammarorkester, en professionell orkester med tolv musiker. Han har också dirigerat Malmö symfoniorkester, Malmö barockorkester och Malmö sinfonietta. Vid de internationella Grand Prix-tävlingarna i körsång i maj 2015 i Tours, Frankrike, fick Alexander Einarsson festivalens dirigentpris till minne av Arthur Oldham.

Symfonikernas pianist Erik Risberg har varit fast anställd i orkestern sedan 1995 men redan i början av 1980-talet började han arbeta regelbundet med Göteborgs Symfoniker. Som orkesterpianist spelar han inte bara stämmor i orkesterverk som Stravinskys Petrusjka och Sjostakovitjs femte symfoni, utan också orgel, cembalo och synthesizer när så krävs. Erik Risberg är också pianist vid repetitionerna med Göteborgs Symfoniska Kör och framträder regelbundet som kammarmusiker. Sedan tre decennier har han en pianoduo ihop med Bengt Forsberg. De framträdde senast 2016 i Göteborgs Konserthus då de bland annat spelade Busonis stora Fantasia contrapunttistica samt stycken av Chaminade och Chabrier. 2012 var Erik Risberg solist med Göteborgs Symfoniker i Gerald Finzis Eclogue för piano och orkester. Erik Risberg undervisar också i musikalisk gestaltning på Högskolan för scen och musik i Göteborg och ger sedan flera år introduktioner inför Symfonikernas konserter.

Skådespelaren Stina Ekblad tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon är född i Finland, utbildades vid Odense Teaters elevskola 1972-1975 och kom till Stockholms stadsteater 1980. Där medverkade hon bland annat i Som ni vill ha det i regi av John Caird. Stina Ekblad tilldelades Svenska Dagbladets Thaliapris 2006 för sin rollprestation i Fedra på Dramaten. Stina Ekblad har medverkat i en lång rad produktioner inom radio, tv och film, bland annat Fanny och Alexander i regi av Ingmar Bergman, Ormens väg på hälleberget i regi av Bo Widerberg och Pensionat Oskar i regi av Susanne Bier. Hon är ofta verksam med recitation av lyrik och sammanställde 1994 en cd med dikter av Edith Södergran. Hösten 1998 framförde hon den uppmärksammade monologen Lukasevangeliet på Orionteatern i Stockholm och på turné. Stina Ekblad har framträtt med Göteborgs Symfoniker vid flera tillfällen, senast 2007 då hon medverkade i framförandet av Mendelssohns En midsommarnattsdröm med Mario Venzago som dirigent.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024