fyra kvinnor med instrument. fyra kvinnor med instrument.

Göteborgs Konserthus Female Kurdish Voice with Yalda Abbasi & Trio Sêreng

Evenemanget har ägt rum. En kväll av kurdisk musik med inslag av västerländsk klassisk musik och jazz.

Speltid ca: 1 t 10 min ingen paus Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Riksteatern
230 kr

Evenemanget har ägt rum

Information från Riksteatern: 

Den kurdiska musikern Yalda Abbasî (sång, dotar) och Trio Sêreng (Nure Dlovani på violin, Beate Wolff på cello, Laia Genç på piano) kombinerar den stora mångfalden av kurdisk musik med inslag av västerländsk klassisk och jazzmusik och förenar de olika världarna. De fyra musikerna möts på scen och bär med sig rötterna från sina hemländer i Iran, Armenien, Turkiet och Tyskland, och återskapar musiken från Mesopotamien genom sina arrangemang och originalkompositioner.

De fyra kvinnorna ser alltid sitt konstnärliga arbete som ett engagemang för kurdisk kultur och självbestämmande. Abbasî sjunger och komponerar både på kurdiska och persiska. Hennes repertoar hämtar inspiration från hennes samling av nästan bortglömd kurdisk folkmusik och melodier från hennes nordöstra iranska hemtrakt Khorassan.

Hon har bott i Italien sedan 2016, vilket gav henne möjlighet att utvidga sitt musikaliska spektrum och studera klassisk barock sång vid Giuseppe Verdi Conservatory i Milano.

Trio Sêreng grundades 2018 av den kurdiska violinisten Nure Dlovani, den tyska jazzcellisten Beate Wolff och den tysk-turkiska pianisten Laia Genç. Den kurdiska översättningen av ”Sêreng” är ”tre färger”. Var och en av de tre musikerna bidrar med sin egen färg till ensemblen; en berikning av kulturell och musikalisk erfarenhet och klang.

Resultatet av deras samarbete är en speciell konsertupplevelse med en harmonisk fusion av västerländska och mellanösternljud, klassisk kammarmusik och jazz, folklore och improvisation.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang