Från Podiet nr 3 2017-2018 Barockens hjältinnor

Magdalena Kozená är en av vår tids mest framgångsrika sångare, hon sjunger allt från Barock till modern musik. I kväll sjunger hon tillsammans med franska barockensemblen Le Concert d’Astrée.

Hon är en vår tids mest framgångsrika sångare med en mångsidig och utforskande repertoar. Publik och kritiker världen över har kapitulerat inför slovakiska Magdalena Kozenás musikalitet och ljuva stämma – en artist som tycks göra det mesta rätt.

Söndagen den 4 februari kommer hon till Göteborg med den franska barockensemblen Le Concert d’Astrée och dirigenten Emmanuelle Haïm med det helfranska programmet Barockens hjältinnor. Konserten är en del av en turné som tar dem till ett flertal länder i Europa, bland annat Tyskland där hon nyligen gav en intervju i Mosel. Där berättar Magdalena Kozená om hur hon tänker kring sin repertoar.

– I början placerades jag i barockfacket men det har ändrat sig med tiden. Jag kan inte sjunga musik från enbart en epok, det skulle bli fruktansvärt långtråkigt. Jag tacklar barocken på samma sätt som den moderna musiken – jag vill jämföra, överföra egenskaperna från den ena eran till den andra. Sedan början av min karriär har jag också ägnat mig åt musik från senare epoker. Jag sjunger ofta och gärna verk av tjeckiska komponister, inte bara Dvorák utan också tonsättare från 1900-talet: Janácek, Martinu, Eben. I operarepertoaren får jag ofta framföra nya verk och i mina recitaler kan man höra Berio, Sjostakovitj, Britten, Wolf, Ravel eller Schulhoff. Och jag sjunger gärna låtar av Cole Porter med storband.

Hennes verksamhet är omfattande och hon sjunger skalövningar varje dag ”även om jag inte kan öva lika mycket som en pianist”. Det gäller att sköta om rösten och att noggrant planera repertoarvalet.

– Jag försöker hålla balansen mellan den mer dramatiska repertoaren, till exempel Mahler där jag måste utveckla mer kraft i rösten och använder mer vibrato, och barockmusiken som behöver en rörlighet i rösten vilket hjälper till att hålla den fräsch och ungdomlig.

Emellanåt får rösten vila när hon lär in nya texter och arbetar med libretton på främmande språk. Hon ser också till att hålla sig i bra fysisk kondition. Vid intervjutillfället har hon just varit i Rumänien och ska påbörja en turné med en flamencogrupp som framför spansk barockmusik – ett spännande musikaliskt möte! Mellan arbetsperioderna återvänder hon till hemmet i Berlin, till maken och dirigenten Sir Simon Rattle och barnen.

– Eftersom jag och min man arbetar mycket är det besvärligt att förena familjelivet med karriären. Men jag skulle aldrig i livet vilja ändra på något. Mina tre barn fyller mig med en ofattbar energi, de har givit mig en nyttig distans och påverkat mina livsprioriteringar. Jag kan över huvud taget inte föreställa mig ett liv utan min familj.

Hon föddes i Sydmähren i en välkänd vinort och uppväxten i den miljön har satt sina spår.
– Ett glas gott vin skänker alltid glädje!

Text: Stefan Nävermyr, foto: Oleg Rostovtsev

Missa inte konserten med Magdalena Kozená och Le Concert d’Astrée den 4 februari 2018.