Från Podiet nr 1 2018-2019 Circlesongs med Bobby McFerrin

Multibegåvad artist ger konsert med lokala körsångare

Bobby McFerrin är utan tvekan en av vår tids mest spontana och mångsidiga artister. Han improviserar och läser noter med samma lediga elegans och skapar de mest häpnadsväckande klanger med en röst som sträcker sig över fyra oktaver. När han inte musicerar med jazzgiganter som Herbie Hancock och Chick Corea dirigerar han Wiens filharmoniker.

Men framförallt är Bobby McFerrin älskad av publiken – när han öppnar armarna är det få som kan låta bli att dras med i dansen.
Nu kommer han till Göteborg med projektet Circlesongs där han möter unga lokala sångare i en kreativ, improviserad konsert där de medverkande får utlopp för all sin fantasi. Namnet kommer från metoden: sångarna står i en cirkel runt Bobby McFerrin som sjunger musikaliska motiv och fraser som tas upp av de olika sångarna.

Resultatet är en suggestiv, hypnotisk och fascinerande musik. Bobby McFerrins turné med Circlesongs går förutom till Göteborg också till Polen, USA, Kanada, Schweiz, Danmark, Frankrike och England.
Han har förstås besökt Göteborg tidigare. 2004 gav han en av sina berömda solokonserter – helt ensam! – och framträdde också med Göteborgs Symfoniker som sångare och dirigent, inklusive ett gästspel i Oslo. Han dirigerade inte bara Mozart, Bernstein och Ravel utan sjöng också ena solostämman i en konsert för två celli av Vivaldi tillsammans med Symfonikernas stämledare Johan Stern!

Den mångsidige Bobby McFerrin släcker sin törst i alla musikaliska vatten han finner intressanta. När han växte upp hörde han klassisk musik, jazz och rock. Han har beskrivit sitt förhållande till de olika genrerna i en intervju:
– Det är som att bo i Schweiz och tala fyra språk flytande, man har det omkring sig hela tiden. Folk frågar mig ofta hur jag kan byta stil så obehindrat, dirigera en kväll och göra en jazzkonsert dagen därpå. För mig är det mycket enkelt, det är som att gå från ett rum till ett annat i mitt hus.

 

1988 nådde hans framgångar en topp när den osannolikt enkla men ack så fängslande och tröstande trallen Don’t Worry Be Happy blev en storsäljare världen över. Men samtidigt drömde sig Bobby McFerrin tillbaka till sin ungdoms kärlek – den klassiska musiken. Han tog ett sabbatsår, startade sånggruppen the Voicestra och började studera dirigering för måhända välbekanta lärare som Leonard Bernstein och Seiji Ozawa.
Bobby McFerrin använder hela kroppen när han står framför en kör eller orkester.

– Hur man dirigerar är väldigt individuellt. Det krävs en hel del utbildning och övning och sedan finns det också en tradition att förhålla sig till. Jag tycker om att använda så mycket av mig själv som möjligt. Ögonen, ansiktsuttrycket, handrörelserna.

Text: Stefan Nävermyr
Foto: Ingrid Hertfelder
Circlesongs med Bobby McFerrin
Söndag 4 november kl 18.00