Från Podiet nr 3 2016-2017 En tvättäkta skurk

Jonas Karlsson har fått drömrollen i nya Bamse-filmen som Krösus Sork som hade premiär på juldagen 2016. Göteborgs Symfoniker spelar musiken till filmen Bamse och häxans dotter.

Vi har i Podiet tidigare rapporterat om arbetet med filmen Bamse och häxans dotter där Göteborgs Symfoniker spelat in filmmusiken. Filmen hade premiär på juldagen 2016 och den 21 januari 2017 spelar Göteborgs Symfoniker live till filmen i Göteborgs Konserthus.

Filmens skurk är affärsmannen Krösus Sork, en av Bamses värsta fiender. Han skyr inga medel för att öka sin redan stora förmögenhet. Han upptäcker guld i bävrarnas damm och för att riva den och komma åt guldet lurar han häxans dotter Lova att trolla bort Bamse. Med Bamse borta är det upp till alla barn att hjälpas åt för att stoppa Krösus – men för att göra det måste man vara sams.

Rösten till Krösus Sork görs av skådespelaren Jonas Karlsson.

jonaskarlsson

– Filmens röstregissör Maria Blom ringde upp mig och sa ”jag har Krösus Sork här, vore inte det perfekt för dig?” Javisst, svarade jag, det är ju en drömroll!

Han var en av de första som spelade in sina repliker i studion. Skådespelarna sitter med mikrofonen och tittar på scenerna samtidigt som replikerna levereras. Ett arbete som kräver både precision och inlevelse.

– Det roliga är när man får allt att passa och det känns som att ”nu är det musen som talar”.
Jonas Karlsson fann en röst som de tyckte var rolig och skrattade åt. Han fick feeling och drog till det lite extra. Fast det blev kanske för bra.
– Jag kände efteråt att han är ju fruktansvärd ond, Krösus Sork, och att det kanske skulle bli lite för läskigt för små barn.

lova

När de andra rösterna lagts på tog man om vissa repliker så att de inte skulle bli alltför skrämmande. Krösus Sork är ingen trevlig figur.
– Han är rätt ondskefull, åtminstone i den här filmen – han ska ju ha sönder dammen för att komma åt guldet. Och så är han otroligt snål och ska bara tjäna pengar. Han vill väldigt gärna ha det där guldet.

Gestaltningen av snåljåpen Krösus Sork har dessbättre inte färgat av sig på skådespelaren Jonas Karlsson. På frågan om han själv är snål kommer svaret snabbt, nästan utan någon tvekan.
– Nej, jag tror inte det. Jag har aldrig hört det i alla fall. Så jag hoppas det inte är så!

bamse

Text Stefan Nävermyr
Foto Martin Stenmark

Göteborgs Symfoniker spelar musiken live till filmen den 21 januari 2017 i Göteborgs Konserthus.