Från Podiet nr 2 2019-2020 Jacob Karlzon Trio

Med nya albumet Open Waters har Jacob Karlzon varit en tongivande och utforskande artist på den svenska och internationella jazzscenen i 25 år. En lång musikalisk resa som bjudit världen på något av den finaste pianopoesi man kan tänka sig – och när så behövs en hisnande virtuositet som alltid känns äkta och berättigad.

Jacob Karlzons personliga touch fanns där redan från början. Det märks bland annat på den fina skivan Goin’ Places med Jacob Karlzon Trio från 1998. Ett helgjutet album som visade fram gruppens hela uttrycksfullhet. Från förtroliga samtal till dansant yra som inget hellre ville än att dela med sig av sin musikaliska glädje. Jag vet, för jag var med i Studio Bohus som representant för skivbolaget som gav ut skivan. Pianotrion när den är som bäst, men också med nya klangliga dimensioner från en Hammond L-100 och smattrande darbukas. Att en trio kunde vara så mycket blev en överraskning för många, även om titeln antytt vad som var på gång.

– Det var en fantastisk inspelning och det blev en skiva vi verkligen kunde vara stolta över, berättar Jacob Karlzon. Sedan dess har trion genomgått flera metamorfoser med många skickliga musiker som bidragit med sina musikaliska erfarenheter. Senaste upplagan består av Jacob Karlzon, danske basisten Morten Ramsbøl och Rasmus Kihlberg på trummor.

När detta skrivs ska de precis ut på turné. Först till Tyskland och sedan Sverige med konserter i Göteborg, Malmö, Stockholm och Uppsala.

– Jag och Rasmus håller på med logistiken inför höstens turné, det är mycket som ska ordnas, berättar Jacob Karlzon. Det blir en och en halv månad på de tyska vägarna med spelningar i Berlin, Hamburg, Hannover, Frankfurt. Jacob Karlzon är ett stort jazznamn där och hans skivkontrakt med Warner är också skrivet med den tyska delen av bolaget.

– Det är ett väldigt fint samarbete där de är öppna för mina kreativa idéer. Det märks verkligen på Open Waters som visar den inspirerade pianisten – vilka infall och löpningar!

– men också stämningsskaparen med de subtila elektronikklangerna och kompositören som visar vägen till ackord vi inte förväntade oss.

– Jag tycker det är intressant att experimentera med synthar men det måste vara organiskt och smälta samman med de akustiska klangerna. Det är ändå pianotrion som är det väsentliga. Jacob Karlzon hör också till den utvalda skaran Steinway-artister som tillsammans representerar det pianotillverkaren tycker hör till det mest angelägna på pianistfronten i dag.

– Det är en ära att bli utsedd till Steinway-artist, att vara ett av pianotillverkarens ansikten utåt. Det betyder också att jag har support från Steinway som ställer upp med instrument om det behövs när jag är ute och spelar. Ett fint, välklingande och kapabelt instrument är förstås en förutsättning för en pianist på hög nivå. Men till syvende och sist är det ändå musikern framför tangentbordet som skapar soundet. Och där finns Jacob Karlzon, med sin garanterat oefterhärmliga touch.

TEXT STEFAN NÄVERMYR, FOTO PETER LLOYD