Från Podiet nr 1 2022-2023 Lisa Nordström skapar i nuet

Lisa Nordström har hittat sin habitat. Sin livsmiljö. Kanske var det hit hon var på väg när hon som ung student från Musikhögskolan befann sig på resa och fick en solklar impuls att välja sin egen väg.

Dryga tjugo år senare har hon etablerat sig som en av Sveriges mest tongivande inom elektronisk konstmusik. Tidigare i år erövrade hon en Guldbagge i kategorin filmmusik för dokumentären Children of the Enemy. Hon beskriver kompositionen som ett kammarverk där en stråkkvintetts klangliga värld står för huvudpersonens inre kamp, hennes egna elektronik för det yttre hotet. Att få gehör för icke-konventionella grepp betyder mycket.
– Jag hoppas priset ger mig frihet att få ”påstå saker”, säger Lisa Nordström.
Lisa Nordström arbetar ofta med field recordings, det vill säga autentiska inspelningar i naturliga ljudmiljöer på vitt skilda håll i världen. I hennes musikdokumentär Sonica Sequence reste hon till Indonesien, Kuba, Japan och Libanon. I möte med lokala musiker improviserade Lisa på bakgator, på ödetomter eller i trafikmiljö. Och lät kameran och bandaren rulla.
– Jag letar efter texturer, efter att skapa stämningar och ljudvärldar som jag inte kommer åt någon annanstans.
När Lisa Nordström komponerade musik till Athena Farrokhzads pjäs Krigerskan använde hon hydrofoner som spelar in ljud under vatten för att ta fram en klangvärld till det ofödda barnets tid i magen. Och nu är det nya biologiska miljöer som ska fångas. Till Göteborgs Konserthus tar Lisa Nordström med sig naturens alla ljud.
Lisa Nordström blickar uppåt med solen i anisktet– Det kan vara från djungeln, från is eller vulkaner. Främst från platser där människor inte gjort åverkan. Jag vill lyfta fram ljud vi kanske kommer längre och längre bort från.
Lisa Nordström och hennes åtta medmusiker, bland andra två slagverkare, låter lusten styra vilka klanger och atmosfärer som frammanas under kvällen. Därtill kommer ljusprojektioner som omger publiken i alla riktningar. Konserten Biome (”levnadsområde”) ska gå att insupa med alla sinnen.
Och varför inte liggandes?
Publiken får gärna droppa in i förväg då Lisa och hennes vänner bygger upp stämningen redan i foajén.
– Det kommer att gå från det vackra till det brutala. Publiken har också en inverkan på hur konserten blir. Du måste acceptera det som uppstår i nuet och vila i det.

Lyssna på musik av Lisa Nordström

Text Jenny Svensson
Foto Trinidad Carillo