Från Podiet nr 4 2022-2023 LISAS stämmer upp med Knut Reiersrud

För fem år sedan debuterade LISAS med hyllade albumet Fiddle & Accordion Conversations. I januari 2023 släpptes en efterlängtad uppföljare och i april gästar den svenska duon Stenhammarsalen. Denna gång bildar de trio med den norske världsgitarristen Knut Reiersrud.

– I Norge och runtom i världen är Knut Reiersrud ett stort namn, en legend, säger Lisa Långbacka.
Ackordeonisten Lisa Långbacka och violinisten Lisa Rydberg gör musik som spänner över flera genrer. Tillsammans bildade de LISAS 2011. Duon har framträtt i Europa, USA och Kanada och det hyllade debutalbumet från 2017 tilldelades Manifestpriset och valdes till en av århundradets viktigaste folkmusikskivor i magasinet LIRA.

LISAS har samarbetat med flera artister genom åren, som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och Trondheimsolistene. De medverkar även på popduon First Aid Kits senaste album. Det var med andra ord inte en främmande tanke när LISAS fick frågan från Göteborgs Konserthus om att bjuda in ytterligare en musiker till konserten i april.
Duon funderade fram och tillbaka på vem denne musiker skulle kunna vara. När så Knut Reiersruds namn kom på tal kändes det helt rätt.
– Jag har bara träffat honom en gång i Oslo, efter en konsert. Men jag har lyssnat på honom sedan tonåren. Han har varit en idol. Att nu få tillfälle att spela med honom är en ynnest, säger Lisa Rydberg.

– Våra arrangemang är öppna. På konserterna formar vi gärna våra låtar i stunden. Och så tror vi även att Knut jobbar. Det kan förhoppningsvis bli ett roligt och svängigt möte, säger Lisa Långbacka.

Ackordeonisten Lisa Långbacka och violinisten Lisa Rydberg står utomhus på en gräsmatta framför en vägg med sina instrument.
Det nya albumet, Etiam, är duons andra. Etiam är ett sammansatt ord på latin som kan översättas till ”även”, ”också”. Och att det är i nuet på scenen, i mötet med publiken, som musiken har möjlighet att skapa en alldeles speciell stämning är ett tema som återkommer under intervjun.
– Musiken ska kännas ny varje gång. Vi vill inte spela sönder repertoaren och är noga med att hålla igång samtalet, dialogen, på scenen, säger Lisa Rydberg.
– Vi har ju polskan i ryggmärgen, taktslagen är distinkta. Men plötsligt under en konsert hoppade vi över ett taktslag. Det var som om det kom in en liten busig ande och stal taktslaget. Både jag och Lisa blev förvånade över att vi gjorde samma sak samtidigt. Detta tycker vi är spännande, att tänka på musiken som en annan dimension av språk, säger Lisa Långbacka.

LISAS komponerar på var sitt håll och formar sedan materialet tillsammans. Låtarna till det nya albumet har fått blomma ut i sin egen takt. Stoffet till några av låtarna har varit med under flera år och andra spår har skrivits mer nyligen. Även om LISAS musik av andra ofta beskrivs som folkmusik sätter de helst ingen etikett på sin musik.
– Jag tycker att det är det sköna med att bli lite äldre. Vi bryr oss inte så mycket om att passa in i något särskilt fack. En klassiskt skolad musiker skulle inte kalla vår musik klassisk och en folkmusiker skulle kanske inte kalla det folkmusik, säger Lisa Långbacka.

– Vår musik är i stora delar melankolisk. Titellåten på nya albumet är en långsam låt och den första jag skrivit på viola, säger Lisa Rydberg.
Lisa Långbacka och Lisa Rydberg har tidigare spelat i konserthuset i olika sammanhang, men som LISAS uppträder de nu i huset för första gången. En konsert som så klart till största delen kommer att byggas på musik från det nya albumet. Knut Reiersrud, även han med en genreöverskridande repertoar i bagaget – blues, rock, världsmusik och norsk folkmusik – kommer att bidra med sitt personliga sväng och himmelska toner.

– Som duo hjälps vi åt att hålla igång den musikaliska dialogen hela tiden, det finns inte så stort utrymme för att ta ett steg tillbaka och bara lyssna. När vi nu blir tre föreställer jag mig att det kommer att bli ett lite annat förhållningssätt. Och Knut har en fenomenal rytmisk förmåga. Med gitarren är han som en egen liten slagverkssektion och den kvaliteten har vi inte i våra instrument på samma sätt, säger Lisa Rydberg.

Närbild av Knut Reiersrud med sin gitarr. Han är klädd i vit skjorta, grön slips och röd hatt och håller ett par svarta solglasögon framför ansiktet.
– Vi har ännu inte hunnit prata om det, men jag kan tänka att vi skriver något särskilt för oss tillsammans, att vi skapar ett nytt stycke musik inför vårt unika möte på Stenhammarsalens scen, säger Lisa Långbacka.

 

Text: Jörgen Wade
Foto: Miki Agnarius