Från Podiet nr 1 2022-2023 Side by Side is back!

2000 barn och unga deltog när musiklägret Side by Side by El Sistema äntligen var tillbaka i fysisk form 18-22 juni efter två års uppehåll.

Side by Side by El Sistema organiseras sedan 2016 av Göteborgs Symfoniker som en del av arbetet med unga och samhällsengagemang. Årets upplaga lockade unga från 64 olika svenska orter och länder som Frankrike, Italien, USA, Tjeckien och Venezuela.
– Det är fantastiskt att vi kunde få så många deltagare trots krigslarm och den fortsatta oron kring pandemin. Jag tror att vi behövde det här allihop, inte minst alla barn och ungdomar som knappt har fått spela och sjunga tillsammans på flera år, berättar lägrets projektledare Johan Andersson känslosamt efter lägret.

Ett helt vanligt ovanligt läger

På sin repertoar har Side by Side alltid några musikstycken som återkommer från år till år, för att återvändande deltagare ska känna hur de växer musikaliskt. Men det finns alltid plats för nya, spännande inslag. Årets stora låtar var Minnet av ett hav av Laleh och sea-shantyn Wellerman, som gått varm på det sociala forumet Tiktok under året. I ett annat visarrangemang vävde arrangören Martin Schaub in en visa från Gammalsvenskby i Ukraina som nådde många hjärtan.

Många konserter och uppträdanden

Nytt för i år var ett öppet eftermiddagsprogram på Trappscenen i Stadsbiblioteket och en uppmärksammad pop-up-konsert på Götaplatsen. I Scandinavium hölls den traditionsenliga Festival Concert, där unga spelar sida vid sida med sina mentorer från Göteborgs Symfoniker. Nära 1000 musiker var på scenen samtidigt vid den slutsålda konserten.
Till 10-årsjubileet nästa år hoppas Johan Andersson att kunna öppna ännu fler platser både för publik och deltagare.
– Det är något magiskt med Side by Side. Just det här att vi inte bara sprider klassisk musik till en ny generation utan verkligen lever vårt motto om att bygga broar mellan människor, kulturer och kontinenter, säger Johan Andersson.

 

Text Terese Mörtvik & Jenny Svensson
Foto Francis Löfvenholm