Från Podiet nr 4 2018-2019 Side by Side på gång

Teamet bakom lägret ligger i startgroparna

När anmälningen till årets Side by Side-läger öppnades i februari märkte gänget som håller i verksamheten att något var på gång, uppslutningen var över all förväntan och antalet anmälda pekade spikrakt uppåt. Och mycket riktigt – i juni 2019 kommer över 2000 barn och ungdomar från 6 år upp till ca 23 år till Side by Side i Göteborg för att repetera, spela och utvecklas tillsammans. Det innebär nytt deltagarrekord. 

– Vissa spår blev fullbokade väldigt fort, inte minst de avancerade orkestrarna och våra körer. De är väldigt populära, säger Johan Andersson, projektledare hos Side by Side.

Det surras, snackas, ropas och skrattas när vi besöker deras kontor i närheten av Götaplatsen. Medarbetarna är lika flitiga i telefon som vid tangentborden: pedagoger och leverantörer ska fixas och barn med föräldrar och anhöriga har mycket de vill fråga om eller undrar, och det är viktigt att de får svar på sina spörsmål.

– Familjerna ska kunna känna sig trygga när barnen är på Side by Side, de ska kunna lita på att vi tar hand om deltagarna och ser till att de är på plats där de ska vara under lägret. Och att de har roligt och får lära sig något nytt, säger Johan Andersson. 

Många föräldrar följer också med på lägret där allt cirklar kring musik från morgon till kväll. Precis som varje år har man en beprövad grund att stå på, lägrets bas och kärnverksamhet med allt från rytmik och sång för de yngsta till avancerat orkesterspel för de äldsta. Men det ska också till något nytt för att lägret ska utvecklas. Förra året startade ett folkmusikspår och 2019 siktar man bakåt i tiden.

– Vi kommer att ha ett Early Music-spår där vi fokuserar på äldre musik. Det leds av Anders Renberg från Malmö som spelar blockflöjt och är väl insatt i renässans- och barockmusik, säger Johan Andersson.

Mycket spännande om musicerandet, men minst lika viktigt är det praktiska. Det är mycket som ska ordnas inför ett läger i den här storleken: notställ, övernattningsmöjligheter, replokaler, lärare, måltider och inte minst volontärerna som håller den dagliga verksamheten rullande. Många deltagare kommer utifrån.

– Hitresta barn övernattar i Hvitfeldtskas klassrum, 15-20 i varje sal, så där ska stolar och bord flyttas för att ordna plats. Vi får också låna madrasser från Gothia Cup, säger Karin Samuelson.

Hon är produktionskoordinator och ansvarar för transporter, mat, lokaler, ja mycket av infrastrukturen som får hela lägret att fungera.

– Det roligaste är att göra planeringen och att få alla delar på plats inför lägret. Det är en stor apparat med många inblandade som kräver både överblick och detaljkännedom när det hela finner sin form i datorprogrammen, säger Karin Samuelson.

Det blir förstås en massa speltillfällen och konserter under lägerveckan och hela programmet kommer att presenteras på Side by Sides hemsida och i deras app. Till höjdpunkterna hör onekligen de tre stora konserterna där deltagarna visar upp sina nyvunna färdigheter. 

Biljetterna finns ute nu så passa på att vara med och dela glädjen när tusentals barn och unga spelar för dig och för varandra. Det blir en upplevelse att minnas.

Text Stefan Nävermyr   Foto Francis Löfvenholm