Från Podiet nr 4 2021-2022 Vi ses på Side by Side-lägret!

Ron Davis Alvarez, dirigent för Side by Side, Sportlovsorkestern och Dream Orchestra berättar om sina förväntningar inför årets läger i juni.

För mig är musiklägret Side by Side ett av världens viktigaste musikprojekt. Varje år markerar jag dagarna i min kalender långt i förväg. Jag förbereder musiken och memorerar varje enskild not och varje instrument samtidigt som jag skapar didaktiska aktiviteter som ska göra barnens repetitioner minnesvärda.

Under året besöker jag olika städer i Sverige och utomlands där jag alltid avslutar varje möte med ett och samma budskap: ”Vi ses i juni på Side by Side-lägret.” För lägret är inte bara en oförglömlig upplevelse för barnen utan också för Göteborgs stad och för hela teamet som jobbar med projektet.

Det är fantastiskt att se hur barn från hela världen fyller gatorna, spårvagnarna och bussarna i Göteborg med glädje och glittret i deras ögon när det är dags att få sin t-shirt och flaska i årets färg. Att äntligen få spela årets repertoar tillsammans och träffa alla sina vänner i de olika körerna, orkestrarna och specialspåren. Och att se den där floden med barn som går från Konserthuset till Scandinavium för att fira musik och vänskap tillsammans i en färgglad ström är helt makalös.

Side by Side är ett musikläger där Göteborgs Symfonikers professionella musiker fungerar som förebilder och spelar sida vid sida med deltagarna. Det är också platsen där man har roligt och skapar viktiga barndomsminnen som alltid kommer att finnas med en, där man träffar vänner från andra städer och länder varje år och musicerar tillsammans. Side by Side-lägret är en internationell mötesplats. Det är något alldeles speciellt.

För några år sedan skapade jag Dream Orchestra, en orkester med unga flyktingar och asylsökande. De gjorde sin allra första konsert på Side by Side och nu är de med på lägret varje år medan de stadigt avancerar genom spåren. Det är så underbart att se så många barn från Kulturskolan och andra musikprogram som spelar och sjunger, tränar yoga och gör en massa andra aktiviteter tillsammans.

Innan varje tuttirep är jag alltid nervös. Jag står i omklädningsrummet på Scandinavium och väntar på att gå ut och möta över 2000 barn i olika åldrar, som talar olika språk och kommer från olika kulturer. Musik är ett universellt språk som binder oss samman över alla gränser, men det tar mycket energi och mental strategi, för att inte tala om ren fysik för att göra dagen minnesvärd för alla.

Jag går till gymmet ganska ofta under året för att orka hoppa upp och ned från podiet under lägerdagarna och dirigera i stora gester, så att alla deltagare ser mig. Det är intensiva dagar! Men det är värt det.

Ron Davis Alvarez dirigerar ett hav av musicerande barn på Scandinavium.
Jag fick ett brev som skickats till mig efter vår Festival Concert ett år där ett barn skrev och berättade att det hade varit de bästa dagarna i hela hens liv. Hur kan man känna annat än överväldigande glädje och beslutsamhet att fortsätta leverera när man läser något sådant?

De senaste två åren har vi varit tvungna att anpassa lägret till ett digitalt format på grund av pandemin. Det har ytterligare bekräftat för oss hur viktigt och värdefullt det är att få spela musik tillsammans samtidigt som det öppnat upp världen ytterligare. Det möjliggjorde också att vi kunde välkomna deltagare från avlägsna platser i till exempel Argentina, Kenya och Grönland.

Utbildning är ett mäktigt verktyg och Side by Side-lägret är den perfekta platsen för att sprida ett kraftfullt budskap om kärlek, fred, integration, hållbarhet, jämställdhet, humanistiska värden och egenmakt. I en tid när kriserna i världen är så många och vi glömmer hur det känns att vara tillsammans är inkluderande gruppaktiviteter en ovärderlig inspiration.

Nu är det dags att mötas igen, att skapa den där speciella energin som vi saknat så mycket. Jag är så glad att få vara en del av ett unikt projekt i världen där vi varje år skapar så många leenden och har så mycket positivt inflytande för familjer, lärare, barn och ungdomar. Side by Side är ett internationellt musikläger hos Göteborgs Symfoniker och Side by Side är ditt läger. Vi ses i juni 2022!

 

Ron Davis Alvarez,
dirigent för Side by Side, Sportlovsorkestern och Dream Orchestra