Publicerat 14 december 2017 ”Tid att känna in ett rum och en stämning”

De kom till oss och spelade och som de spelade! De hade med sig harpa, viola och flöjt. Fint och enkelt presenterat, våra besökare sveptes med av den vackra musiken. Musikerna presenterade sig och sina instrument och varför de valt just det instrumentet.

Eva Essvik från Göteborgs Symfoniker ringde för några månader sen och pratade om konsertformen ”Relaxed Performance”. Jag hade då en vag aning om att jag hört om konceptet, men visste inte riktigt vad det var för något. Det lät spännande, men jag måste erkänna att jag blev lite nervös, Göteborgs Symfoniker ringer hit, det är fint det! När jag berättar att vi i vår förening skulle ha en Gårdsfest frågar Eva om de kunde komma och spela, det var bara lite för bra för att vara sant!

De kom till oss och spelade och som de spelade! De hade med sig harpa, viola och flöjt. Fint och enkelt presenterat, våra besökare sveptes med av den vackra musiken. Musikerna presenterade sig och sina instrument och varför de valt just det instrumentet. Publiken gavs möjlighet att fundera över hur de kände efter de olika musikstyckena. Blev de oroliga, glada eller kanske lite trötta? Det var en fin upplevelse och jag är glad att få ha upplevt den tillsammans med båda mina döttrar.

Den 2 oktober var det konsert på Göteborgs Konserthus med Relaxed Performance och vi skulle igen få ta del av harpa, viola och flöjt. Spännande för min dotter Kajsa som aldrig varit där förut. Ibland var det lite svårt att koncentrera sig en så lång stund, även om hon är allätare vad gäller musik. Det var ett fint upplägg, med en introduktion där Eva berättade att det var helt ok att röra sig i salen, sitta på de framlagda kuddar och att det delades ut ritblock till de som ville rita och lyssna samtidigt. Ingen tog notis om någon behövde röra sig eller njöt av musiken på sitt eget sätt.

Kajsa tyckte att det var härlig musik, kanske lite långt, men när det var slut, då ville hon inte gå hem! Ibland behövs helt enkelt tid att känna in rummet, stämningen och musiken. Så vi fick möjlighet att gå upp på scenen efter konserten. Vi hälsade på violasten (heter det så ;-), som heter Tuula och luktade på hennes fina bukett och beundrade hennes viola, som liknar systerns fiol. Sen var Kajsa klar och kunde gå hem, väldigt nöjd med sitt besök på Konserthuset. Hon har pratat mycket om Symfonikerna och tycker såklart att harpan också var ett rätt spännande instrument!

Vi ser fram emot nästa konsert med Relaxed Performance den 20 januari och hoppas att konceptet blir ett permanent inslag i Göteborgs Symfonikers repertoar!

Angela Karlsson, FUB Göteborg

Läs gärna mer om Relaxed Performance och nästa konsert den 20 januari här.