Publicerat 28 maj 2018 Ett musikens Gothia Cup

Vad musik innebär för individen är svårt att beskriva i siffror, det måste beskrivas i berättelser.

Vi spelar musik för barn och unga, och vi arbetar med barn och unga som själva spelar. Banbrytande var vår sportlovsorkester som startade för 17 år sedan då man började arbeta med de professionella musikerna som förebilder och coacher. När chefdirigenten Gustavo Dudamel kom hit var han tydlig med att vi behövde komma ut ur Konserthuset. Vi åkte till Hammarkullen.

Dåvarande kulturskolechefen i Angered Camilla Sarner berättade att av 97 olika nationaliteter var det mest svenskfödda som hittade till Kulturskolan. Gustavo Dudamel öppnade för ett samarbete och det var då El Sistema gav skutan en knuff i ny riktning.

Med El Sistema fick vi nya möjligheter. Politikerna lyssnade när man beskrev det utifrån El Sistemas perspektiv. När Göteborgs stad kickade i gång arbetet inför 400-årsjubileet 2021 tog man in förslag från medborgarna. Ett var att vi borde skapa ett musikens Gothia Cup.

År 2014 gjorde Stiftelsen El Sistema och vi en pilot på ett musikläger, Side by Side by El Sistema, och lyckades på kort varsel samla 600 barn som spelade i orkester och sjöng i kör. 2018 arrangerar vi Side by Side för femte året och siktar på 2 000 unga i sex olika orkesternivåer och sex olika körnivåer. Vi avslutar med en stor manifestation där alla är med och spelar.

Annan viktig samverkan är den med VÄGUS, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, och University of Gothenburg Symphony Orchestra som båda gästspelar här. Liksom med musiktävlingarna Polstjärnepriset och Solistpriset som genomförs i samarbete med oss.

Säsongen 2018-2019 bjuder på en mängd skolkonserter, till exempel har vi ett samarbete med Suzanne Osten som är en ikon i teatervärlden.

Vi hoppas också kunna gå in i fördjupade samarbeten med skolor i Göteborg. Många har problem med dåliga resultat och en del skolor är nedläggningshotade. Kanske kan vi vara en part som kan hjälpa till på vägen. Samtidigt önskar vi visa vägen in i den symfoniska konstmusiken och tillgängliggöra Göteborgs Konserthus för elever, lärare och föräldrar.

Det är både bredd och spets på det vi gör. Vad musik innebär för individen är svårt att beskriva i siffror, det måste beskrivas i berättelser.

Petra Kloo Vik
Ansvarig barn- och ungdomsverksamheten
Göteborgs Symfoniker