Publicerat 9 november 2018 En hel opera på fem dagar

Det är inte varje dag publiken får ta del av en full scenisk operauppsättning i Konserthuset, men det var precis vad Höstlovskörsdeltagarna tog sig an.

Konserthuset stänger inte ner verksamheten och låser porten när det är dags för höstlov i regionen – tvärtom. Istället fylls hela huset med musik i varenda vrå, bokstavligt talat.

Under höstlovet samlas nämligen körsångare och orkestermusiker från närområdet för några dagars musikalisk kurs; Höstlovskören. Ett kärt projekt för Symfonikerna sedan många år tillbaka i nära samarbete med Kultur i Väst. Under fem dagar pågår intensiva repetitioner för deltagarna, först i mindre grupper och så småningom samlas alla och tar med full kraft över stora scenen för kursens avslutande konsert.

Sedan några år tillbaka är kursen och utökad med orkester, och nytt för i år även dansare i ett fruktsamt samarbete med Balettakademin här i Göteborg. Under konstnärlig ledning av Simon Phipps tog sig den 100-hövdade ensemblen sig an ett mycket ambitiöst projekt. Det är inte varje dag publiken får ta del av en full scenisk operauppsättning i Konserthuset, men det var precis vad Höstlovsdeltagarna tog sig an. Att sätta upp en hel opera, på bara fem dagar.

Purcells mästerverk Dido & Aeneas stod på programmet, med ca 70 personer i kör, 20 i stråkorkester, 8 dansare och dessutom 4 professionella solister, alla samtidigt på scenen. Ihop med de utmärkta körinstruktörerna fick regissör Catarina Gnosspelius och koreograf Rebecca Evanne med sina varma händer och öppna famnar deltagarna att på rekordfart knö in hela verket.

Det hela resulterade i en storslagen och spektakulär uppsättning där deltagarna gav precis allt på scen i den timmeslånga föreställningen – helt utantill dessutom. Vilket fantastiskt arbete de har lagt ned! Förhoppningsvis fick deltagarna många glada minnen och nya konstnärliga intryck med sig hem. Jag kan i alla fall meddela att jag med blotta ögat kunde se hur flera av dem växa många centimeter under veckan – kanske återkommer deltagarna till huset igen snart!

På tal om oförglömliga upplevelser – Tolv av sångarna ur Höstlovskören fick möjlighet att i söndags delta i ett helt unikt musikaliskt äventyr. Den världsberömda sångekvilibristen och röstkonstnären Bobby McFerrin kom på ett unikt besök till Göteborg och Konserthuset.

Då McFerrins kontakter hörde av sig om konceptet Circlesongs för denna världsturné, ville Göteborgs Symfoniker mer än gärna ta emot. På varje stopp på turnén bjuder nämligen McFerrin och hans fyra medsångare i sånggruppen Gimme5, lokala unga sångare att vara med på scenen och vara en del av konserten. Det passade perfekt att låta tolv duktiga sångare dubblera sitt konserterande under höstlovet här i konserthuset!

Sångarna fick inga instruktioner i förväg och hade inget material att förbereda sig på. Först på konsertdagens eftermiddag träffade de Gimme5 i ca 45 minuter, och sedan anslöt även Bobby en sista timme. Inga fler förberedelser gjordes. Direkt därpå var det dags för konsert för närmast fullsatt salong.

Givetvis var de unga sångarna nervösa, men de hann med att bli förberedda på att inte vara förberedda. Hela konceptet bygger på att varje konsert skapar sig själv, och ingen konsert blir därmed densamma. Väl inne på scenen var det bara att följa Bobby. McFerrin leder nämligen konserten ut i minsta detalj. Med minimala medel lyckas han fånga sångarnas uppmärksamhet, och ensemblen följde varenda rörelse. Enkla fraser upprepas, byggs på och vecklas ut. Call and response. Piano blir till forte, enstämmigt är plötsligt ett fullt spektrum av toner.

Det blir för alla i salen uppenbart vilken unik konstnär McFerrin är. En levande legend med sin, vad det verkar, obegränsade röst. Under konserten försökte jag räkna efter hur många oktaver hans röst rörde sig i, men jag tappade bort mig både uppåt och nedåt. Med mycket varm hand kontrollerade han tillställningen fullständigt. Fritt rör han sig mellan inte bara  oktaver utan också genrer, tempi och dynamik, men med en i alla lägen obeveklig stringens.

Konserten blev en succé. Tolv västsvenska ungdomar och en publik i närmast upplösningstillstånd förstod nog alla vilken alldeles särskild stund som de just hade varit med om.

En händelserik höstlovsvecka på Konserthuset är därmed över. Men även på andra lov står dörrarna öppna till Konserthuset. Sportlovsorkestern, i år med Holsts alla Planeter på programmet, är såklart tillbaka precis som varje vinter, och så givetvis ser vi fram emot den bästa starten på sommarlovet man som ung musikant kan få. Musiklägret Side by Side by El Sistema som för sjätte året går av stapeln 15-19 juni 2019. Välkomna!

Johan Andersson
Producent barn och unga, projektledare Side by Side