Publicerat 5 februari 2019 Vi finns med er hela vägen!

Hjärtat slår volter av glädje efter att ha fått uppleva en publikutvecklares drömvecka - vi slog rekord i att möta vår publik i alla åldrar, på olika sätt och i olika kanaler! Häng med in i min dagbok.

Hjärtat slår volter av glädje efter att ha fått uppleva en publikutvecklares drömvecka – vi slog rekord i att möta vår publik i alla åldrar, på olika sätt och i olika kanaler! Häng med in i min dagbok.

Måndag 28 januari

Veckan började 07.15 på en parkering i Angered. Vi ska besöka klass 2D på Långmosseskolan och se hur de använder Göteborgs Symfonikers plugg-app ctomonk. Barnen är laddade och exalterade när vi kommer in med alla våra kameror, jag och Christer Heberg, från Stendahls, som är det företag som hjälpt oss att skapa appen.

Eldsjälen och pedagogen Nettan Odelhage introducerar oss för barnen och jag får berätta att jag och mina musikerkolleger är så nyfikna på att få se hur de arbetar med musiken i lurarna. Med Octomonk pluggar barnen till symfonikernas musik i 25 minuter och har sedan 5 minuters paus. Efter varje studiepass belönar Octomonk eleven med musikaliska hejarop från orkesterns medlemmar.

Lugnet lägger sig och när jag lyssnar noga hör jag Berlioz Symphonie Fantastique från ett av barnens lurar. Nettan talar så fint om hur fler och fler lärare använder appen i klassrummen, antingen i lurar eller i högtalare. Barnen tycker det är spännande. Inte sällan hyschar de varandra för att höra musiken bättre och ibland är de ivriga och vill starta nästa pass direkt utan paus för att få höra mer.

Hon berättar att vissa barn med koncentrationssvårigheter har stor nytta av musiken i lurarna och den lekfulla delen i att ”levla upp” likt Pokémon Go motiverar både lärare och elever. Jag ler!

Tisdag 29 januari

På tisdagsmorgonen gick tåget mot Malmö med en helt annan målgrupp i fokus. I forskningsprojektet Digitala Kulturmöten kommer musiker ur vår orkester att åka ut och spela på äldreboenden. Syftet är att i en kvalitativ studie, ledd av två forskare vid Göteborgs universitet, undersöka vilken betydelse digital kulturtillgång har för välbefinnande och existentiell hälsa för boende, personal och anhöriga.

Projektet är initierat och drivs av Betaniastiftelsen som också driver Kulturarenan.se där att personer som inte kan ta sig till konserthus eller teatrar ska kunna få tillgång till ett rikt kulturutbud. Här finns Göteborgs Symfoniker med sedan länge via egna tv-kanalen GSOplay.

Under våren kommer musiker ur Göteborgs Symfoniker att besöka fem äldreboenden med en stråkkvartett. Vi kommer också att på ett helt nytt sätt att framför musik med hela orkestern inspelad och återgiven på skärm men med solisten på plats på boendet som en del av konserten.

Det ska bli så spännande att få svart på vitt det vi redan vet. Nämligen att musiken har en helande kraft! Projektet stöds av Familjen Kamprads Stiftelse som har beviljat bidrag om 1,6 miljoner kronor.

Onsdag 30 januari

Ny dag. Ny publik: Unga vuxna.

Dags att träffa danska produktionsbolaget Volume som initierat ett nordiskt projekt riktat till unga vuxna. Det ryms alldeles perfekt i glappet som uppstår när ungdomar går ut gymnasiet och därmed inte kommer till våra konserter i skolans regi längre, tills de förhoppningsvis hittar tillbaka till oss. Och så söker det upp publiken där den unga publiken rör sig mest – på nätet.

Idén bygger på att kända artister får möta orkestrar, djupdyka i utvalda klassiska verk och sedan mixa samman musiken med sin egen genré. Musiken spelas in stämma för stämma och läggs på en webbsida där lyssnarna kan inspireras av sina idoler och använda delar av deras och vår musik för att komponera sin egen. En sorts on-line-studio!

Vår samarbetspart är indietronica-duon Niki and the Dove, som var hos oss just denna magiska onsdag. Duon – Malin Dahlström och Gustaf Karlöf – satte sig mitt i orkestern, mitt i tonerna av Stravinskys Petrusjka. Att höra dessa stjärnor prata om hur de önskar att alla fick chansen att uppleva just detta, att få känna den mäktiga klangen, se musikerna skapa magi tillsammans, uppleva den klassiska musiken – då blir man rörd.

Nu väntar vi med spänning på att få höra hur våra två världar ska mötas när Niki and The Dove med sitt konstnärskap ska tolka Stravinsky och ge honom nya spännande vingar.

Torsdag 31 januari

Dags att möta alla vänner, både våra närmaste och helt nya! Kvällen med rubriken ”vänkonsert” riktade sig till våra trognaste besökare som uppmanats att bjuda med sig en vän till Konserthuset för att lära känna Symfonikerna. På programmet stod två av orkesterns paradnummer: Sibelius Finlandia och Symfoni nr 2, dirigerade av vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali.

En stråkkvartett med unga musiker från Högskolan för scen och musik tog emot våra besökare i trappan i garderobsfoajén, Santtu-Matias Rouvali var på ett strålande humör på scenen, vår planeringschef Marco Feklistoff avslöjade höjdpunkter ur kommande säsongsprogram och publiken ville inte sluta klappa.

Som stolt publikutvecklare hade jag glädjen att få vara presentatör under konserten och när den var slut hade vi lovat överraskningar. I stort sett hela publiken valde att följa med vidare ut i Götaplatsfoajén, vårt vardagsrum för kvällen. Där tog musiker ur orkestern plats – fagottisterna Ole Kristian Dahl, Kaitlyn Cameron, Konstantin Gerstein och kvällens fjärdefagottstämma som oväntat spelades på kontrabas av Charles DeRamus. Vilken show! Vilka hjältar! I en helt underbar konsert möttes publiken av musik av Nielsen, Wagner och polka och polonaise av Julius Weissenborn. Jag kunde inte sluta le!

Fredag 1 februari

Som grädde på moset avslutades veckan med leveransen av helt nya 4K-kameror i till GSOplay-studion, tack vare ett mycket fint sponsorsamarbete med Cobham Gaisler. Det här kommer vi att berätta mycket mer om längre fram när kamerorna är installerade, men räkna med en ännu skarpare digital version av konserterna med Göteborgs Symfoniker…

Nu ni publiken. Var ni är, när ni vill och hur ni än önskar så finns vi med er hela vägen. Vi hörs och ses!

Fröjdefulla hälsningar
Eva Essvik
Publikutvecklare