Publicerat 20 mars 2023 Öppna sinnet för nya toner

"Att möta ett stycke för första gången kan bära på samma intensitet som en vårdag och det är en förmån att öppna sinnet för nya toner – och med det hjärtat för nya upplevelser." Sten Cranner, Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

Så här när mars möter april är naturen som allra mest spännande och svekfull. Vädret narras och vissa dagar bjuder på alla årstider på en och samma gång. Det sägs att bara björkarna är att lita på när våren är i antågande. De låter sig inte luras av hastig värme och skräms inte av en plötslig nattfrost. De avvaktar och väntar in ljuset. Först när dagarna är tillräckligt långa låter de sina musöron öppnas mot världen.

Jag avundas inte björkarna. Det är en fröjd att låta sig charmas, förföras och luras av naturen. Det ingjuter ödmjukhet att överraskas av ett regn och vända ansiktet mot stormvindar. Det gör oss små inför det vidunderliga som få andra upplevelser. Musiken oräknad. Att möta ett stycke för första gången kan bära på samma intensitet som en vårdag och det är en förmån att öppna sinnet för nya toner – och med det hjärtat för nya upplevelser.

Den här våren bjuder bland annat på världspremiär för Albert Schnelzers oratorium Salt, skrivet till Göteborgs 400-årsjubileum och med havet i centrum. Ett möte att se fram emot, tillsammans med många andra – okända som välkända.

För lika spännande som det är att uppleva en ny vår kan det ju vara skönt att kliva in i ett bekant rum efteråt. Under vintern har jag tagit del av resultat från vår senaste publikundersökning. Det är lärorikt på många sätt och ger uppslag för hur vi kan utvecklas. Men det är också värmande.

Publik i stora salen.

En besökare beskrev konserterna som ”livsnödvändiga”, en annan kallade Konserthuset för ”sitt Nirvana”. Så många delar glädjen i att njuta av konserter och det är verkligen uppmuntrande för oss som arbetar varje dag med att bjuda in till nya upplevelser. Jag bär med mig de fina orden och önskar er alla välkomna att nyfiket dela värmen och glädjen i musiken med oss.

Vi ses på konserterna!

Sten Cranner
Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker

PS. Bilden i toppen på inlägget kommer från familje- och skolkonserten Gbg 402 som vi spelade i mars. Då framträdde vi tillsammans med bland annat unga rappare och poeter, i en uppkäftigt ömsint kärleksförklaring till staden Göteborg.