Göteborgs Konserthus Salt – oratorium till Göteborgs 400-årsjubileum

Evenemanget har ägt rum. Världspremiär med Göteborgs Symfoniker, Joana Carneiro dirigent, Göteborgs Symfoniska Kör, Mari Eriksmoen sopran och Anders Larsson baryton.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Albert Schnelzer är en av Sveriges mest uppmärksammade tonsättare. Till 400-årsjubileet av Göteborgs stad har han komponerat ett stort oratorium för orkester, kör och sångsolister som nu äntligen får världspremiär!

Temat för Schnelzers oratorium Salt är havet, som kan vara något både löftesrikt och spännande men också skrämmande. Sopranen representerar havet och barytonsolisten människan och migranten. Texterna är hämtade från dikter av bland andra Karin Boye, Dan Andersson och Edith Södergran och musikaliskt finns referenser till verk som Debussys La Mer.

– Det specifika för Göteborg är ju dess omedelbara närhet till vatten och hav. En stad som varit en knutpunkt både för handel och resor under hela sin historia, inte minst genom amerikaresenärerna. Det allmängiltiga i det här blev just vatten och hav som en symbol för något både löftesrikt men också stort och ibland skrämmande, säger Albert Schnelzer.

Oratoriet skrevs på beställning av Göteborgs Symfoniker för Göteborg Stads 400-årsjubileum 2021.

Vid den här kontrastrika konserten hör vi även John Adams Doctor Atomic Symphony som handlar om sprängningen av en atombomb, och Samuel Barbers meditativa Adagio.

Leder orkestern gör internationellt hyllade Joana Carneiro.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Albert Schnelzer.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Torsdag 20 april 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Lördag 22 april 2023: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande


Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2022-2023 Tonsättarporträtt: Samuel Barber

Lär känna tonsättaren Samuel Barber (1910-1981).

Nr 4 2022-2023 Hallå där,

Albert Schnelzer, tonsättare

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang