Göteborgs Konserthus Salt – oratorium till Göteborgs 400-årsjubileum

Världspremiär med Göteborgs Symfoniker, Joana Carneiro dirigent, sångsolister och Göteborgs Symfoniska Kör.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Albert Schnelzer är en av Sveriges mest uppmärksammade tonsättare. Till 400-årsjubileet av Göteborgs stad har han komponerat ett stort oratorium för orkester, kör och solister som nu äntligen får världspremiär!

Temat för Schnelzers oratorium Salt är havet, som kan vara något både löftesrikt och spännande men också skrämmande. Sopranen representerar havet och barytonsolisten människan och migranten. Alla texter handlar om havet och musikaliskt finns referenser till verk som Debussys La Mer. Oratoriet skrevs på beställning av Göteborgs Symfoniker för Göteborg Stads 400-årsjubileum 2021.

Vid den här kontrastrika konserten hör vi även John Adams Doctor Atomic Symphony som handlar om sprängningen av en atombomb, och Samuel Barbers meditativa Adagio.

Leder orkestern gör internationellt hyllade Joana Carneiro.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Albert Schnelzer.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

Samuel Barber (1910-1981) Adagio för stråkar op 11 Tack vare dess andliga och högtidliga kvaliteter har Barbers Adagio spelats vid minneshögtider som minnesgudstjänsten för Franklin Roosevelt 1945 och prinsessan Graces av Monaco begravning 1982, förutom vid tonsättarens egen jordfästning. 28 år gammal utsågs Barber till kompositionsprofessor vid Curtis Institute där han själv studerat några år tidigare. Då hade han redan vunnit Pulitzerpriset två år i rad, och han skulle senare få det ytterligare två gånger. Som tonsättare blev han kanske mest älskad för sitt Adagio för stråkar, ursprungligen andra satsen i en stråkkvartett i h-moll från 1936. Det var Arturo Toscanini som övertalade honom att arrangera detta adagio och den store dirigenten uruppförde stycket med sin NBC Symphony 1938, för att därefter ofta ta med det på sitt program. Stig Jacobsson

Adams Doctor Atomic Symphony 25 min

Paus 25 min

Schnelzer Salt 40 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Joana Carneiro dirigent

Ej Fastställd ej fastställd

Ej Fastställd2 ej fastställd

Kören grundades 1917 av kusinerna Elsa och Wilhelm Stenhammar. Elsa Stenhammar var en av de drivande krafterna i sekelskiftets körliv i Göteborg och blev körens första repetitörDen 8 december 1917 debuterade kören i Beethovens Körfantasi med Wilhelm Stenhammar som solist vid flygeln. Som landets äldsta symfoniska kör kunde man 2017 fira sitt 100-årsjubileum med en stor festkonsert där såväl Mozart och Brahms som Stenhammar, Elfrida Andrée och Björn & Benny stod på programmet. Göteborgs Symfoniska kör är en ideell förening som är knuten till Göteborgs Symfoniker. Kören medverkar i konserter och föreställningar i såväl orkesterns som i egen regi. Musiken blir därför blandad och repertoaren omfattande. Göteborgs Symfoniska Kör har medverkat vid konserter i bland annat Royal Albert Hall och i Canterbury Cathedral i England samt deltagit med Göteborgs Symfoniker i den årliga musikfestivalen på Kanarieöarna och på en turné till Kina. Tillförordnade kormästare är Eric Choate och Maria Forsström.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Bländande fransk elegans
28 okt 18.00

Flödande musik och överjordiska röstklanger med Göteborgs Symfoniker, Finnegan Downie Dear dirigent, Alec Frank-Gemmill horn, Göteborgs Symfoniska Kör, Christina Nilsson sopran och Jeremy Carpenter baryton.

Köp biljetter