Stäng
Meny

Nina Stemme, säsongen 2020-2021

Nina Stemme räknas som vår tids ledande sångerska i det dramatiska fackets största partier: Isolde, Brünnhilde och Kundry (Wagner), Salome och Elektra (Richard Strauss), Fanciulla och Turandot (Puccini). 2020-2021 är hon Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker.

– Säsongen med Göteborgs Symfoniker blir mycket spännande för mig och jag ser fram emot att få möta göteborgspubliken! säger Nina Stemme.

Det blir musik av vitt skilda slag under hösten och våren:
– Repertoaren vi gör tillsammans 2020-2021 är lite av mitt signum så det känns kul att få visa upp: Wagners Wesendonck-sånger och Isoldes kärleksdöd ur Tristan och Isolde samt Richard Strauss Vier letzte Lieder. Och så något jag aldrig gjort tidigare – en stor julkonsert. Det blir en debut för mig.

– Att få vara med när Göteborgs Symfoniker firar Stenhammars 150-årsjubileum är en ära. Det blir första gången jag arbetar med orkesterns chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och det ska bli jätteroligt – jag ser fram emot att jobba med en så ung konstnär.

Nina Stemme kan uppvisa en lång och imponerande karriär. Inför sin debut som Isolde i Wagners Tristan och Isolde rådfrågade hon Birgit Nilsson. Till hennes förvåning erbjöd sig den legendariska Wagnersångerskan att studera in rollen med henne. Det blev entusiastiska reaktioner efter hennes rolldebut i Glyndebourne och den följande skivinspelningen med Plácido Domingo som Tristan och Antonio Pappano som dirigent.

”Without question, she ranks as today’s greatest dramatic soprano” The Telegraph

Respekt för rollerna och verken, flexibilitet, mångsidighet och en klok bedömning av utvecklingsmöjligheterna i kombination med röst, talang och musikalitet är alltså förklaringen till att denna begåvade sångerska, som vann Plácido Domingos Operalia Competition 1993, har utvecklats till en artist som är efterfrågad i hela världen. På scener som Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Bayreuther Festspiele, Wiener Staatsoper och Royal Opera House i London har Nina Stemme fört vidare traditionen från Kirsten Flagstad och Birgit Nilsson.

Inte undra på att hon är överöst med priser och utmärkelser: Hon är svensk hovsångerska, österrikisk Kammersängerin, har tilldelats kritikernas pris Premio Abbiati (2010), Laurence Olivier Award for outstanding Achievement in Opera (2010), International Opera Award for world’s leading female opera singer (2013), Opera News Award (2013) och många, många fler. Hon har vid två tillfällen, 2005 och 2012, blivit utnämnd till årets sångerska av juryn på den tyska musiktidningen Opernwelt och 2018 tilldelades hon den klassiska musikens största pris; The Birgit Nilsson Prize.

Bland svenska utmärkelser och hedersbetygelser finns den kungliga medaljen Litteris et Artibus, 2008, Jussi Björling-stipendiet 2016, S:t Eriksmedaljen från Stockholm stad, 2017, Årets Svensk i Världen 2018, och promoveringen till hedersdoktor vid Lunds universitet, och inte att förglömma regeringens hederspris 2016 för ”utomordentliga insatser för svensk musikexport”.

Hennes ställning som en sångerska som inte längre tvekar att ta sig an de mest kravfulla rollerna avspeglas också i förteckningen över skiv- och videoinspelningar. Vid sidan av inspelningen av Tristan och Isolde under ledning av Pappano är Nina Stemmes Isolde även dokumenterad såväl i en liveinspelning från Berlin med Marek Janowski som i en TV-inspelning från Nikolaus Lehnhoffs uppsättning i Glyndebourne. Hennes rolltolkning av Brünnhilde i Valkyrian finns inspelad från S:t Petersburg med Valery Gergiev som dirigent och även som video från La Scala under ledning av Daniel Barenboim. Föreställningar av Zemlinskys König Kandaules, Aida, Jenufa, Rosenkavaljeren och La Fanciulla del West dokumenterar också mångsidigheten och bredden i hennes repertoar.

Bland hennes senare framträdanden finns rollen som Judith i Riddar Blåskäggs borg med New York Philharmonic Orchestra följd av Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten på Wiener Staatsoper.

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!