Göteborgs Symfoniker
Tillgänglig till 23 maj 2024

Beethoven: Pianokonsert nr 4

Rudolf Buchbinder är en av vår tids mest legendariska pianister och har prisats för sina tolkningar av Beethoven. Han har ägnat en 60 år lång karriär åt att tolka den klassicistiska repertoaren och spelat in Mozarts alla större pianoverk samt Beethovens samtliga sonater och pianokonserter.

Den 43-åriga dirigenten Cristian Măcelaru är sedan 2020 musikchef för franska nationalorkestern (Orchestre National de France). Han har gästat svenska orkestrar vid ett flertal tillfällen och är konstnärlig ledare för Enescu-festivalen i Bukarest, där Göteborgs Symfoniker gästspelade 2023.


Trots att Beethoven i Wien främst blev känd som pianist, och komponerade många verk som han kunde visa upp sig i, så dröjde det sex år mellan den tredje (1800) och fjärde pianokonserten (1806). Dessa år var fyllda av hårt arbete och omskakande personliga upplevelser. Han var mycket orolig över sin alltmer försämrade hörsel, och hyste tvivel på sin brorsons utveckling. Hans förtvivlan resulterade i självmordstankar, och i det berömda testamente han skrev i sin bostad i Heiligenstadt, där han tar avsked från livet. När krisen övervunnits bestämde han sig 1802 för att ”viga mitt liv och min musik åt mänskligheten”. Han insåg att hans begåvning var unik, och att han var tvungen att utveckla den. Under dessa år skrev han fjärde och femte symfonierna, andra versionen av operan Fidelio, Waldstein- och Appassionatasonaten, Rasumovskijkvartetterna och mycket annat som förde hans skapande framåt. Redan 1804 hade han börjat skissa på den fjärde pianokonserten, och i början av 1806 satte arbetet i gång på allvar.

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program


Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Cristian Macelaru dirigent

Rudolf Buchbinder piano