Om GSOplay Klassiska konserter. När du vill. Var du vill.

GSOplay är vårt digitala konserthus och ger dig klassiska konserter var du än är. Plocka dina favoriter eller gå på nyfiken upptäcktsfärd med Göteborgs Symfoniker: bläddra bland förinspelade konserter, stycken och intervjuer.

GSOplay är vårt digitala konserthus och ger dig klassiska konserter var du än är. Plocka dina favoriter eller gå på nyfiken upptäcktsfärd med Göteborgs Symfoniker: bläddra bland förinspelade konserter, verk och intervjuer.


GSOplay-appen

Du kan också titta på GSOplay via den kostnadsfria appen.

Skaffa appen

Tekniken bakom inspelningarna

Inspelningarna görs med fjärrstyrda kameror diskret monterade inne i konsertsalen såväl nära musikerna som långt ifrån. Kontrollrummet ligger i en separat ljudisolerad del i Göteborgs Konserthus, där inspelningsteknikerna följer orkesterspelet på en mängd tv-skärmar. Från och med september 2019 görs alla inspelningar i 4K, något som gjorts möjligt av vår sponsor Cobham Gaisler.

För att klippningarna ska vara synkade med musiken finns det alltid en notkunnig på plats som följer med i partituret och guidar teamet rätt i kameravinklar och inzoomingar av instrument.

Ljudet bygger på klassisk gammal Decca-teknik med tre mikrofoner i T-form över dirigenten, ett par mikrofoner för att balansera träblås och slagverk samt ett par ambiencemikrofoner ute i salen. För bearbetningen av ljudsignalen och sounddesignen står Lars Nilsson på Nilento Studios.


Stötta GSOplay

Vi tror på musikens inneboende och enande kraft i alla lägen. GSOplay är vårt sätt att göra den klassiska musiken tillgänglig för fler och låta den ljuda mer. Vi är glada att så många redan väljer att mötas i vårt digitala konserthus, men vi vill nå fler. Du kan hjälpa oss genom att sprida informationen om att GSOplay, hålla kontakten via nyhetsbrev och sociala media och genom att bidra med dina synpunkter. Mejla oss gärna på info@gso.se.

Vi får också frågor om det är möjligt att bidra till vår verksamhet genom att efterskänka ett presentkort eller genom en gåva. Det går, och i den mån du vill göra det så kommer vi att använda donerade medel för att sprida den klassiska musiken ännu bredare, i dag och i framtiden.

Lämna ditt bidrag här

Frågor och svar

Nej, du behöver inte ha GSOplay appen för att ta del av vårt utbud av digitala konserter. Däremot finns det olika fördelar med de funktioner som olika enheter erbjuder.
Genom att ladda ner vår app har du vårt digitala utbud nära tillhands. Här kan du enkelt hålla koll på livesändningar genom att slå på våra pushnotiser samt se våra konserter i offline-läge. Vid ett inloggat läge kan du favoritmarkera konserter både i vår app och på hemsidan, för att ta del av utbudet vid ett senare tillfälle. Genom att titta på en livekonsert på en dator har du möjlighet att del av chatten som finns tillgänglig under livesändningen. Här kan du chatta och ställa frågor till närvarande experter samt andra entusiaster världen över.

Håll enkelt koll på kommande livesändningar och konsertnyheter genom att prenumerera på GSOplays nyhetsbrev.


För att se hela vårt utbud av livekonserter, förinspelade konserter, intervjuer och annat bakgrundsmaterial behöver du vara inloggad. Dessutom kan du i inloggat läge spara dina favoritklipp för att uppleva de om och om igen. Vi vill också tipsa om att bli prenumerant på GSOplays nyhetsbrev för att enkelt hålla koll på våra konsertnyheter och få en påminnelse inför en livesändningen.


För att delta i chatten under livesändningarna behöver du se konserten med din dator. Här kan du chatta med någon av våra experter eller med andra entusiaster världen över. Chatten startar ca tio minuter innan sändningen börjar. Notera att du behöver vara inloggad för att kunna delta. Chatten finns tyvärr inte tillgänglig i mobilen, plattan eller appen.


GSOplay-appen är kostnadsfri och kan laddas ner från App Store eller Google Play. Appen finns tillgänglig för iOS, med stöd för Airplay och Chromecast. I Androidversionerna finns stöd för Chromecast. GSOplay-appen finns även i senare versioner av AppleTV.


Konserterna är för det mesta tillgängliga i 30 dagar från publiceringsdatum. På flera konserter finns tillgänglighetstiden angiven på konsertsidan.


Kontrollera så att inte mailet med ditt nya lösenord har hamnat i din skräpinkorg. Om lösenordet inte ligger i inkorgen eller skräpkorgen, maila till gsoplaysupport@gso.se så hjälper vi dig.


Uppdatera innehållet i appen genom att dra skärmen neråt. Om det inte hjälper, prova något av följande:
– Stäng appen och öppna den igen.
– Logga ut och logga in igen i appen.
– Radera appen och installera den igen.

Om du inte kommer till rätta med problemet, maila till gsoplaysupport@gso.se så hjälper vi dig.


Hittar du inte svaret på din fråga är du välkommen att mejla oss till gsoplaysupport@gso.se så hjälper vi dig.


Nej, det är inte samma inloggningsuppgifter för webbprofilen och GSOplay appen. Däremot kan du använda dina inloggningsuppgifter för webbprofilen till att logga in på Min lista på GSOplay på hemsidan.


Om du vill kan du stödja GSOplay genom att donera till oss här. Donerade medel kommer att användas för att vidareutveckla GSOplay – i syfte att sprida klassisk musik till alla idag och i framtiden.


Du kan skärmdela hemsidans eller appens innehåll till din smart-TV, Chromecast eller AppleTV. Kom ihåg att den skärm du delar till TV:n ska vara inloggad på samma WiFi som din smart-TV, Chromecast eller AppleTV.

I senare versioner av AppleTV finns GSOplay i app-utbudet. Livekonserter kan dessvärre inte visas i AppleTV-appen på grund av begränsningar satta av vår mediaspelare vid livesändningar. Du kan istället titta på livesändningen genom att skärmdela din telefon med din TV (se ovan). Notera att för att logga in på GSOplay-appen i din AppleTV måste du först ladda ner appen till din mobil eller platta, och registrera ett konto. Använd samma användarnamn och lösenord när du loggar in i appen i AppleTV:n.


Att titta på vårt digitala utbud på GSOplay är kostnadsfritt.

Vi har uppdaterat GSOplay appen så att alla användare har samma tillgång till vårt innehåll, vilket innebär att alla användare nu kan njuta av våra premiumfunktioner. Om du har prenumererat på vår premium-version av appen nyligen och vill säga upp din prenumeration kan du göra detta genom att öppna din Play Store-app och säga upp din GSO-prenumeration där eller gå till den här länken för att säga upp din prenumeration. Den som har köpt en prenumeration i Google Play under 2021 kommer att återbetalas.

Kontakta vår support om du har några frågor kring detta så hjälper vi dig.