Från Podiet nr 2 2022-2023 Maryam Javidmehr berättar om idolen Homayoun Shajarian

Homayoun Shajarian är en av världens främsta persiska klassiska vokalister. Den göteborgsbaserade musikern Maryam Javidmehr berättar om hans betydelse för henne och många andra.

– Shajarian sjunger sånger om kärlek och om livets mening, om att vara människa, berättar musikern Maryam Javidmehr, ett av många fans i Sverige som längtar efter att se Shajarian på scen igen.

Bild av Maryam Javidmehrs ensemble. Hon sitter själv i skräddarställning och spelar sin tanbour. En kvinna sjungr i mikrofon och en man spelar trummor.

Maryam Javidmehr med sin persiska tanbour på Göteborg Folk Festival

Vi träffar Maryam Javidmehr, som själv är musiker, i början av september på Musikens Hus i Majorna. Göteborg Folk Festival har inletts och Maryam har just stått på scen tillsammans med sitt band, den göteborgsbaserade gruppen Trio Signal.

Maryam håller det urgamla persiska stränginstrumentet tanbour i handen. Hon berättar att hon första gången kom i kontakt med Homayoun Shajarians röst i Iran, då han sjöng på ett album tillsammans med sin far, Mohammad Reza Shajarian.
– Homayoun var redan då lika berömd som sin far. Båda är oerhört kända. I Iran blir musiker inte bara kända för sin musik, utan också för sitt sätt att vara människa, sitt sätt att leva och vara i världen. Jag minns att de gjorde en konsert tillsammans som arrangerades till förmån för de som drabbats av jordbävningen i Bam 2003. Det gjorde ett starkt intryck på mig, säger Maryam Javidmehr.

Homayoun Shajarians far Mohammad Reza Shajarian (1940-2020) var en mycket ansedd mästare i den traditionella persiska sångtekniken. Han har haft stor inverkan på persisk konstmusik.

Ansiktsporträtt av Maryam Javidmehr. Hon har mörkt långt lockigt hår och bruna ögon.Maryam Javidmehr är sju år yngre än Homayoun Shajarian, som är 47 år. Båda har studerat musik i Teheran, men tillhör två olika inriktningar.
– Jag spelar mest maqam och folkmusik. Shajarians inriktning är den persiska klassiska musiken dastgah. Men Shajarian är en mångsidig musiker. Han sjunger också en del maqam, och även en ganska okänd inriktning som kallas för adavari. Hans röst och nyfikenhet är en stor inspiration för mig, säger Maryam Javidmehr.

Till Göteborgs Konserthus kommer Homayoun Shajarian med en orkester på inte mindre än 20 musiker, dirigerad av Arash Goran. Repertoaren är en blandning av faderns gamla nostalgifyllda sånger och Homayoun Sharjarians absolut nyaste kompositioner. Via sin manager i Sverige har den mycket upptagne stjärnan låtit hälsa att Göteborg alltid betytt mycket för honom, att han älskar publiken och dess kärlek till persisk klassisk musik.

– Shajarian har en mjuk, sammetslen röst som flätas samman med finstämda kompositioner, som kommer från djupet av en uråldrig kultur. När du lyssnar behöver du lämna dig till musiken och låta den bära dig till detta djup av historien. Då upplever du en enastående musik som talar direkt till ditt hjärta, säger Maryam Javidmehr.

Homayoun Shajarians första soloalbum Nassim-e Vasl släpptes 2003. Den senaste låten, Shirin Sozeh, kom i år, 2022. Maryams favoritalbum heter Showgh Nameh och innehåller recitationer av ballader tillskrivna Abdul Qader Maraghi, en kompositör, konstnär och poet från 1400-talet.
– I den genre som Shajarian sjunger väljer sångare sånger ur den klassiska persiska poesin om kärlek och livets mening, om att vara människa. Andra tonsatta poeter är Hafez och Rumi, säger Maryam.

Finns det någon svensk superstjärna att jämföra Homayoun Shajarians röst och kändisskap med?
– Kanske Jussi Björling, svarar Maryam, med viss tvekan. Homayoun Shajarian är så mycket mer än en popstjärna och de båda har en röst som är bestående för alltid.

Senast Homayoun Shajarian var i Göteborg 2019 fick Maryam möjligheten att prata med honom efter konserten. Hon har redan nu höga förväntningar på konserten i Konserthuset.
– Jag förväntar mig verkligen att se en annorlunda kombination i bandet. Gärna kvinnliga musiker. Shajarian arbetar för det mesta med män.Tråkigt och jättesynd! Det finns många fantastiska kvinnliga musiker i Iran och Sverige som han kan samarbeta med.

Maryam Javidmehrs förväntningar ska förhoppningsvis infrias. Enligt uppgift är flera av de 20 musikerna i orkestern, som inramar superstjärnas röst, kvinnor.
Fotnot:

Vi följder utvecklingen av situationen i Iran, där Homayoun Shajarian är en av flera artister som engagerat sig i protesterna. Konserten och hela europaturnén blev tyvärr inställd.