Göteborgs Symfoniker
Tillgänglig till 28 februari 2023

Korngold: Violinkonsert

Amerikanske violinisten Chad Hoopes, född 1994, har hyllats för sin enorma talang och magiska ton. Sedan han vann första pris i den internationella tävlingen till Yehudi Menuhins minne har Chad Hoopes lagt världen för sina fötter.

Den unge dirigenten Tarmo Peltokoski från Vasa, Finland fick drömjobbet som 21-åring när han tidigare i år utsågs till förste gästdirigent för Deutsche Kammerphilharmonie i Bremen. Nyligen utsågs han till chefdirigent för Den Lettiska Nationalorkestern i Riga och han har gjort omtalade inhopp för bland annat vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali i Paris. Samtidigt arbetar han sida vid sida med Sakari Oramo vid Sibelius-akademin.

Erich Wolfgang Korngolds violinkonsert bjuder på ett filmiskt känsloregister som tydligt pekar på varför Korngold på 30-talet blev Hollywoods älskling.

Erich Wolfgang Korngold kallades till Hollywood för att hjälpa till med de musikaliska arrangemangen kring Max Reinhardts filmatisering av En midsommarnattsdröm. Filmmusiken gav honom både rikedom, filmpriser och ära, men den innebar också att konsertinstitutionerna började tappa intresset för honom. Han var ju inte längre ”seriös”. Korngold var känslig för kritiken och ägnade sina sista tolv år enbart åt konstmusik. Sommaren 1945 arbetade han på sin violinkonsert. Uruppförandet i St Louis den 15 februari 1947 kom att utföras av Jascha Heifetz. Konserten, som för övrigt tillägnades Gustav Mahlers änka Alma, gjorde stor lycka och spelades inom kort i många konserthus. Man kan i violinkonserten hitta teman från fyra av Korngolds filmer. Huvudtemat i andra satsen kommer från Anthony Adverse (1936), en filmmusik som gav Korngold en Oscar. Finalen börjar med livfullt staccatospel och slutar med en lysande virtuos höjdpunkt, allt byggt på det ljusa och glansfulla huvudtemat ur filmen The Prince and the Pauper (Prinsen och tiggaren) från 1937. Arbetssättet säger en del om vilken betydelse Korngold gav sin filmmusik, och vilken kvalitet den har.

 

Få nyhetsbrev från GSOplay

Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.

Program

Korngold Violinkonsert

Medverkande

Göteborgs Symfoniker

Tarmo Peltokoski dirigent

Chad Hoopes violin