Stäng
Meny
Tillgänglig till 18 juli 2021

Violinkonsert nr 5

Mozarts femte violinkonsert, ”Den turkiska”, kröner kompositörens verk för violin och orkester. Här framförd av svenska stjärnskottet Johan Dalene.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) är sprungen ur rokokon – konststilen som är balanserad, nätt, klar och tydlig. Precis som hans musik. Att stilen någon enstaka gång låter mörka drag skymta fram ger dessa inslag en än starkare effekt. Mozart var till kynnet positiv och levnadsglad och detta i kombination med en exceptionell musikbegåvning gör att hans musik ofta tycks glida fram som på moln.

Hans liv som turnerande underbarn tillsammans med den lika framstående systern Nannerl var inte alltid en dans på rosor, den fiolspelande fadern Leopold var sträng och krävande. Vilket kanske var en förutsättning för Mozarts produktivitet och världsliga framgångar. Han var en mästare på pianot och en rackare på fiol – han spelade själv de flesta av sin piano- och violinkonserter med bravur.

Kompositionerna sorteras in under benämningen ”wienklassicismen”, tillsammans med Haydn och Beethoven (dennes tidiga verk). De tonsättare som var stilbildande för epoken var huvudsakligen bosatta i Wien – därav namnet ”Wienklassicismen”. Styckena komponerades ofta med en framträdande melodistämma i stället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Verken indelades dessutom i block som med olika sinnesstämningar vägde mot varandra. Under denna period utvecklades den ”moderna” symfonin och orkestern fick sitt nuvarande utseende.

Inspelat för GSOplay i Göteborgs Konserthus den 6 februari 2020.

Program


Mozart Violinkonsert Nr 5


Medverkande


Göteborgs Symfoniker


Leopold Hager dirigent


Johan Dalene violin


Inläggen ovan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!