Stäng
Meny
fre
24
maj
Kl 18.00

Aiōn

Tidens och evighetens gud har gett namn åt Point Music Festivals första världspremiär. En dansföreställning, ett visuellt äventyr och en storartad musikalisk upplevelse med Iceland Dance Company och Göteborgs Symfoniker.

Aiōn

Tidens och evighetens gud har gett namn åt Point Music Festivals första världspremiär. En dansföreställning, ett visuellt äventyr och en storartad musikalisk upplevelse med Iceland Dance Company och Göteborgs Symfoniker.

Bekant med Aion? Tidens och evighetens gud i den grekiska mytologin har gett namn och inspiration åt festivalens första världspremiär.

En dansföreställning som lika mycket är ett visuellt berättaräventyr som en storartad symfonisk ljudupplevelse med elektroniska inslag. För den kroppsliga gestaltningen står Iceland Dance Company från Reykjavik, med koreografi av Erna Ómarsdóttir. Musiken är komponerad av hyllade Anna Thorvaldsdóttir och framförs av Göteborgs Symfoniker. Om evigheten vet vi just ingenting, men vi kan lova att Aiōn tar dig bortom tid och rum.

Iceland Dance Company är ett danskompani med nationellt ansvar för att utveckla, skapa och förnya modern dans på Island. Här är en bit av en av deras tidigare föreställningar:

Aiōn är en samproduktion mellan Iceland Symphony Orchestra, Iceland Dance Company och Göteborgs Symfoniker.

Ingår i Point Music Festival

Under Point Music Festival 23-26 maj får hela Göteborgs Konserthus en ny gestaltning. Med ljud, ljus och scenografi skapar vi en stämning där allt kan hända. En atmosfär där musik, dans, performance och andra konstformer möts på helt nya och oväntade sätt, och sveper med sig publiken rakt in i äventyret. Vilket festivalpass väljer du?

Aiōn ingår i följande festivalpass: Point PassStora salen PassFriday Pass

Point Music Festival genomförs med stöd av Stenastiftelsen.

Program


Thorvaldsdottir AION
45 min


Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Anna-Maria Helsing Dirigent


Iceland Dance Company dans


Erna Ómarsdottír Koreograf


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!