Stäng
Meny
tor
23
jan
Kl 19.30

En kväll med Avishai Cohen

Jazzbasisten möter Symfonikerna på sin världsturné med målet att förena människor - det enda turnéstoppet i Sverige.

En kväll med Avishai Cohen

Jazzbasisten möter Symfonikerna på sin världsturné med målet att förena människor - det enda turnéstoppet i Sverige.

Evenemanget är inte längre aktuellt

Inför 50-årsdagen 2020 ger sig jazzbasisten Avishai Cohen ut på en aldrig tidigare skådad världsturné, 50 konserter i 50 olika länder, där målet är att med musiken förena människor och skilda kulturer.

Turnén sträcker sig över gränser, kontinenter, hav och berg. I Sverige ges den enda konserten i Göteborgs Konserthus den 23 januari, tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Avishai Cohen är jazzbasisten som spelat med Chick Corea och sedan skapat sin egen gränslösa musik där han varsamt lägger sin hand över klassiska klanger, improvisation, sväng och suggestiva stämningslägen. Han omfamnar en livskraftig blandning av skilda traditioner, från hebreiska och spanskjudiska folksånger och standards till pulserande samtida jazz.

Turnéprojektet Avishai Cohen 50:50:50 vibrerar av den anda av gemenskap och solidaritet som har kännetecknat hans musik från början.

Mer om Avishai Cohen

Det var som medlem i Chick Corea’s New Trio han 1997 blev uppmärksammad som en av sin generations största jazzbasister, och samarbetet fortsatte i bandet Origin som även spelade med orkestrar som London Philharmonic.

I dag är Avishai Cohen lika mycket basist som sångare, tonsättare och nydanare. Hans mångsidighet reflekteras i album som From Darkness (RazDaz Recordz), Aurora och Seven Seas (Blue Note) samt 1970 (Sony Masterworks). Flera av hans skivor har för övrigt spelats in av Lasse Nilsson på Nilento Studio i Kållered.

Efter de stora framgångarna med Almah (Warner/ Parlophone) där hans jazztrio förenades med en stråkkvarttett, har Avishai Cohen flyttat fram de musikaliska gränserna med sin sammansmältning av symfonisk traditionen och jazz. Han har också skrivit filmmusiken till de franska regissörerna Eric Toledanos och Olivier Nakaches komedi Le sens de la fête´.

Här hans senaste album – Arvoles – som släpptes våren 2019. Även den inspelad i Nilento Studio i Kållered.

Medverkande


Göteborgs Symfoniker

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.


Alexander Hanson Dirigent


Avishai Cohen Solist


Elchin Shirinov piano


Mark Guiliana trumset


Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!