Göteborgs Konserthus Inställt: Barockakademin Goes Classic

Evenemanget har ägt rum. Köpta biljetter betalas tillbaka och abonnenter kompenseras så snart vi vet hur många konserter inom respektive abonnemang som påverkas.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
200-270 kr Student 100-135 kr

Evenemanget har ägt rum

Konserten är tyvärr inställd. Vi återkommer så snart vi kan till er som har köpt biljett med detaljinformation om vad som gäller kring till exempel nya datum, byten och kompensation. Generellt gäller att vi återköper alla biljetter till Göteborgs Symfonikers egna arrangemang, enskilda såväl som inom abonnemang.

För abonnemang gäller: Eftersom vi ännu inte vet när vi kommer att få lov att välkomna någon publik in i Konserthuset så avvaktar vi utvecklingen under hösten. Återbetalning sker automatiskt så snart vi vet hur höstsäsongen påverkas, dock senast 15 januari 2021.

Det är högt tryck på biljettkontoret och vi hoppas att ni kan ha överseende med att det kan ta extra lång tid att få svar. Vid frågor, kontakta biljettkontoret: biljett@gso.se, 031-7265300.

Mer info om beslutet att ställa in/flytta evenemang finns här.

Se livesända konserter på GSOplay!

Missa inte säsongens livesända konserter på GSOplay. Där hittar du också en mängd andra fina konserter, intervjuer och klipp.

Program

Boccherini Symfoni A-dur op 35:3 17 min

J C Bach Symfoni g-moll op 6:6 13 min

CARL PHILIP EMANUEL BACH (1714-1788) SYMFONI E-MOLL WQ 178 Allegro assai Andante moderato Allgro Carl Philip Emanuel Bach blev en av 1700-talets främsta tonsättare. Han var Johann Sebastians andre son med Maria Anna, och han var gudson till en annan av barockens giganter, Telemann, vilken han också efterträdde som director musices i Hamburg. Det råder ingen tvekan om att samtiden uppskattade Carl Philip Emanuel Bach till och med mer än Johann Sebastian Bach, och i dag betraktar musikforskarna honom som en helt avgörande gestalt i gränslandet mellan barock och klassicism. Ja, hans känslosamhet var rent av en förutsättning för Beethoven. Av alla de komponerande och begåvade bröderna Bach var Carl Philip Emanuel den mest originelle och beundrade. Hör bara vad hans kolleger sagt om honom. Haydn förklarade att CPE var hans enda stilistiska förebild. Mozart betraktade honom som "fadern - vi är barnen". Beethoven menade att hans verk "borde ägas av varje sann artist, inte bara för nöjet, utan även för att studera dem". Själv studerade Carl Philip Emanuel för sin far innan han reste ut i världen och hamnade som kronprins Fredriks musiklärare i Berlin. Som tonsättare har han producerat sig i de flesta av tidens genrer. Hans symfonier pekar framåt. Man har kallat dem Sturm- und Drangsymfonier, fulla av känsla och kraft, med harmoniska överraskningar, dynamiska kontraster, plötsliga pauser och utflykter ut i främmande tonarter. Det var en frisk och framåt musik han skrev! Symfonin i e-moll (Wq 178) hade en "lillasyster": samma musik men utan blåsare, som den franske musikforskaren Alfred Wotquenne gav nummer (Wq 177). Wotquenne gav 1905 ut en katalog över Carl Philip Emanuel Bachs alla då kända verk, ordnade efter genre, och från denna kommer numreringen. I den 1989 utgivna verkkatalogen av Eugene Helm får samma symfoni nr 653 vilket avslöjar vilken produktiv tonsättare Carl Philip Emanuel Bach var. Kanske bidrog han med sådär 900 kompositioner, varav omkring 20 symfonier. E-mollsymfonin var den enda av de nio symfonier Carl Philip Emanuel Bach komponerade i Berlin som gavs ut i tryck under hans levnad. STIG JACOBSSON

C P E Bach Symfoni nr 1 i D-dur 11 min

Medverkande

Barockakademin Göteborgs Symfoniker bildades runt 2008 och består av ett 20-tal musiker som drivs av lusten att utforska och levandegöra musik från 1600- och 1700-talen. Stefano Veggetti är konstnärlig ledare och Terje Skomedal konsertmästare. Ensemblen har gjort ett flertal konserter genom åren med gästande solister och barockspecialister. Förutom en rad konserter i Göteborgs Konserthus har Barockakademin också spelat på Auktionsverket i Göteborg, Råda rum i Mölnlycke, Kulturbruket på Dal och Nordiska akvarellmuséet i Skärhamn samt ett flertal andra platser i Västra Götaland.

Den italienske cellisten Stefano Veggetti är sedan 2016 konstnärlig ledare för Barockakademin Göteborgs Symfoniker. Han är känd för sitt virtuosa spel, sin stilkänsla och stora sceniska närvaro. Efter utbildningen vid konservatoriet i L'Aquila under David Cole och i Philadelphia för Orlando Cole väcktes intresset för tidstroget spel vilket ledde till mästarkurser med Anner Bijlsma. Han har sedan dess spelat som solist och i kammarensembler. Han har bland annat framträtt med Anner Bijlsma, L'Archibudelli, Stanley Ritchie, Alfredo Bernardini, Ottavio Dantone, L'Astrée, Erich Höbarth, Rachel Podger, Jos van Immerseel och Anima Eterna i Europa, Mexiko och USA. Stefano Veggetti har gjort ett flertal radioinspelningar samt skivinspelningar för Nuova Era, Opus 111 och Accent. År 2000 grundade han sin egen grupp Ensemble Cordia och sedan 2014 samarbetar han med Anima Eterna. Han är också konstnärlig ledare för Academy of Ancient Music i Bruneck. Stefano Veggetti spelar på en cello av Nicola Gagliano (1737), "ex Oblach".

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter