Göteborgs Konserthus Inställt: Beethoven-maraton

Evenemanget har ägt rum. Vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
495 kr Student 371 kr

Evenemanget har ägt rum

Som följd av regeringens beslut angående folksamlingar är det inte möjligt att genomföra Beethoven-maraton den 26 september 2020. Evenemanget är därför inställt och vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas. Information om återbetalning:

  • Biljetter köpta via Dibs/Nets på gso.se återbetalas automatiskt till det kontokort som använts.
  • Har du biljetter som är betalda med Bankgiro eller med presentkort, vänligen skicka ett mail till biljett@gso.se med bokningsnummer och kompletta bankuppgifter. Återbetalningen görs sedan inom två veckor.
  • Service- och distributionsavgifter återbetalas ej vid flyttat eller inställt evenemang. Sista dag för återlösen av biljetter är 30 augusti 2020. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Göteborgs Konserthus biljett@gso.se
Mer info om beslutet att förändra/ställa in/flytta evenemang finns här.

Beethovens nio symfonier på en dag! Vid ett unikt tillfälle går Göteborgs två stora orkestrar samman för att fira Beethovens 250-årsjubileum. Vid denna konsert får vi uppleva Symfoni nr 6, 8 och 3 i Göteborgs Konserthus.

Vilken underbar start på dagen! Skygg fågelsång i lummiga lindar, en porlande bäck som mjukt vindlar genom dalarna i det frodiga landskapet och sveper förbi den ystra dansen på logen. Men stormen tornar upp! Beethoven var på sitt mest harmoniska humör när han skrev Pastoralsymfonin, symfoni nummer sex, om livet på landet.

Fyra år senare hade idyllen bleknat i Beethovens musik men lekfullheten – han var inte bara enbart barsk! – fanns kvar. Eller också ville han bara sätta borgerlighetens uppmärksamhet på prov i åttonde symfonin med de sofistikerade rytmiska förskjutningarna och driften med den då helt nya metronomen som tickar så fint i andra satsen. Eller var det en protest mot att allt kunde mätas och analyseras? Beethoven var en anhängare av franska revolutionen där saklighet och rationalitet var ledord. Här fastställdes den exakta längden på en meter, den exakta vikten på ett kilogram.

I samtalen med Jean Baptiste Bernadotte (senare kung Karl XIV Johan i Sverige) på franska ambassaden i Wien diskuterade Beethoven livligt de nya idealen. Men när Napoleon i sin iver att erövra hela Europa utnämnde sig själv till kejsare fick Beethoven nog: han strök med vrede tillägnan till Napoleon i sin tredje symfoni – med ”falskt” skorrande horn, en skakande begravningsmarsch och en final som överträffade allt man tidigare hört. Detta var musikhistoriens första revolutionära symfoni.

Ett maraton kräver vätska och näring

Även om Beethoven själv sägs ha satt musiken före umgängeslivet, så finns det all anledning att mötas över en bit mat eller något att dricka under en heldag i sällskap av hans symfonier. Konserthusets och Operans restauranger och serveringar håller öppet, så boka gärna i förväg och pusta ut en stund mellan konserterna eller i paus. Starten går kl 9.00, då dörrarna till Göteborgs Konserthus öppnas och serveringen är redo för frukostgäster.

Program

Beethoven Symfoni nr 6 "Pastoralsymfonin" 41 min

Beethoven Symfoni nr 8 26 min

Paus 25 min

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827) SYMFONI NR 3 ESS-DUR OP 55, "EROICAN" Allegro con brio Marcia funèbre: Adagio assai Scherzo: Allegro vivace Finale: Allegro molto Beethovens tredje symfoni från 1803 skakade den klassiska musikens grundvalar. Efter den wienklassiska första och den mer experimentella andra symfonin fann Beethoven med den tredje ett alldeles eget tonspråk. Den är expansiv, stor, och väjer inte för nya och oväntade effekter (mest tydliga är väl dissonanserna i förstasatsens inledning). Aldrig tidigare hade någon symfoni haft en så omfattande och musikaliskt utarbetad inledningssats, som samtidigt är fullödigt romantisk i uttrycket. Symfonins självsäkerhet och fulländning frapperar - likt ett skinande lok som ilar fram genom ett landskap där tidigare bara oxkärror passerat. Det visade sig i efterhand att symfonin var långt före sin tid. Mycket av Brahms symfonik kan exempelvis spåras till Eroican, vilket säger en del om dess epokgörande inflytande. Begravningsmarschen (som lär ha komponerats några år tidigare för en engelsman av börd) är unik, en variationssats med en tidigare oanad tyngd och känslostyrka. Beethoven utökade på egen hand det musikaliska uttryckets dynamik, vilket kom andra symfonier från samma tid att framstå som futtiga vid en jämförelse. Men det innebar också att många lyssnare fann musiken bisarr, obegriplig och skrämmande. Man kan undra vad publiken tänkte om Beethovens uppluckrande av den statiska metern i scherzot där fraserna överskrider och lever rövare med tretakten, eller det avslutande rondot som innefattar variationer, genomföringar och snabba motivvisiter från de andra satserna, till exempel begravningsmarschen. Förmodligen fann lyssnarna en vilopunkt i det wienska andratemat (förebådande Schubert) som tryggt och pålitligt återkommer med regelbundna mellanrum. STEFAN NÄVERMYR

Medverkande

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.

Denna säsong tillträder Christoph Eschenbach som Symfonikernas förste gästdirigent tillsammans med Barbara Hannigan. Redan som mycket ung studerade han piano för professor Eliza Hansen i födelsestaden Breslau i dåvarande Tyskland (i dag Wroclaw, Polen) och han vann också flera tävlingar. Sitt stora genombrott som pianist fick han efter att ha vunnit Clara Haskil-tävlingen i Luzern 1965. Han efterfrågades som solist av berömda konserthus och orkestrar över hela världen och mötte dirigenten George Szell som bjöd in honom att turnera med Clevelandorkestern. Vid samma tid inleddes ett storartat musikaliskt samarbete med Herbert von Karajan. Christoph Eschenbach genomgick framgångsrika studier i dirigering i Hamburg och inflytandet från hans två mentorer Szell och von Karajan utgjorde en naturlig väg in i en dirigentkarriär. Han började som dirigent 1972 och gjorde sin USA-debut 1975 med San Francisco Symphony Orchestra. I dag är Christoph Eschenbach efterfrågad som gästdirigent av världens ledande orkestrar och operahus i städer som Wien, Berlin, Paris, London, Los Angeles, Boston, Shanghai och Milano samt prestigefyllda festivaler i Salzburg, Tanglewood, Ravinia, St Petersburg och Schleswig-Holstein. Han har varit chefdirigent för Tonhalleorkestern i Zürich, Houston Symphony Orchestra, NDR-orkestern i Hamburg, Orchestre de Paris, Philadelphia Orchestra och National Orchestra of Washington. Som operadirigent har han lett uppsättningar vid Houston Opera, Covent Garden, Bayreuthfestivalen, Mariinskijteatern, Bastiljoperan och Metropolitan. Bland hans många inspelningar finns orkestermusik av Tjajkovskij, Mahler, Saint-Saëns och Bartók med orkestrarna i Hamburg, Houston och Philadelphia samt musik av Berlioz, Bruckner, Ravel och Roussel (samtliga symfonier) med Orchestre de Paris. Han har även gjort flera inspelningar med London Philharmonic Orchestra. Hans inspelning av orkestermusik av Hindemith med NDR-orkestern i Hamburg och violinisten Midori erhöll en Grammy 2014. Som pianist har han spelat in Schuberts sångcykler Die schöne Müllerin, Schwanengesang och Die Winterreise med barytonsångaren Matthias Goerne (Harmonia Mundi).

Eva Ollikainen dirigent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret