Göteborgs Konserthus Inställt: Beethoven-maraton

Evenemanget har ägt rum. Vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
495 kr Student 371 kr

Evenemanget har ägt rum

Som följd av regeringens beslut angående folksamlingar är det inte möjligt att genomföra Beethoven-maraton den 26 september 2020. Evenemanget är därför inställt och vi hoppas kunna hitta ett nytt datum längre fram. Köpt biljett återbetalas. Information om återbetalning:

  • Biljetter köpta via Dibs/Nets på gso.se återbetalas automatiskt till det kontokort som använts.
  • Har du biljetter som är betalda med Bankgiro eller med presentkort, vänligen skicka ett mail till biljett@gso.se med bokningsnummer och kompletta bankuppgifter. Återbetalningen görs sedan inom två veckor.
  • Service- och distributionsavgifter återbetalas ej vid flyttat eller inställt evenemang. Sista dag för återlösen av biljetter är 30 augusti 2020. Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta Göteborgs Konserthus biljett@gso.se
Mer info om beslutet att förändra/ställa in/flytta evenemang finns här.

Beethovens nio symfonier på en dag! Vid ett unikt tillfälle går Göteborgs två stora orkestrar samman för att fira Beethovens 250-årsjubileum. Vid denna konsert får vi uppleva Symfoni nr 6, 8 och 3 i Göteborgs Konserthus.

Vilken underbar start på dagen! Skygg fågelsång i lummiga lindar, en porlande bäck som mjukt vindlar genom dalarna i det frodiga landskapet och sveper förbi den ystra dansen på logen. Men stormen tornar upp! Beethoven var på sitt mest harmoniska humör när han skrev Pastoralsymfonin, symfoni nummer sex, om livet på landet.

Fyra år senare hade idyllen bleknat i Beethovens musik men lekfullheten – han var inte bara enbart barsk! – fanns kvar. Eller också ville han bara sätta borgerlighetens uppmärksamhet på prov i åttonde symfonin med de sofistikerade rytmiska förskjutningarna och driften med den då helt nya metronomen som tickar så fint i andra satsen. Eller var det en protest mot att allt kunde mätas och analyseras? Beethoven var en anhängare av franska revolutionen där saklighet och rationalitet var ledord. Här fastställdes den exakta längden på en meter, den exakta vikten på ett kilogram.

I samtalen med Jean Baptiste Bernadotte (senare kung Karl XIV Johan i Sverige) på franska ambassaden i Wien diskuterade Beethoven livligt de nya idealen. Men när Napoleon i sin iver att erövra hela Europa utnämnde sig själv till kejsare fick Beethoven nog: han strök med vrede tillägnan till Napoleon i sin tredje symfoni – med ”falskt” skorrande horn, en skakande begravningsmarsch och en final som överträffade allt man tidigare hört. Detta var musikhistoriens första revolutionära symfoni.

Ett maraton kräver vätska och näring

Även om Beethoven själv sägs ha satt musiken före umgängeslivet, så finns det all anledning att mötas över en bit mat eller något att dricka under en heldag i sällskap av hans symfonier. Konserthusets och Operans restauranger och serveringar håller öppet, så boka gärna i förväg och pusta ut en stund mellan konserterna eller i paus. Starten går kl 9.00, då dörrarna till Göteborgs Konserthus öppnas och serveringen är redo för frukostgäster.

Program

Beethoven Symfoni nr 6 "Pastoralsymfonin" 41 min

Beethoven Symfoni nr 8 26 min

Paus 25 min


Medverkande



Eva Ollikainen dirigent

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter