Stäng
Meny
lör
3
Feb
Kl 15.00
Flera datum

Ingmar Bergman 100 år

Varifrån kommer musiken? Ett musikaliskt drömspel i Bergmans universum med livemusik av Symfonikerna, video och ljus, dirigent Frank Strobel.

Ingmar Bergman 100 år

Varifrån kommer musiken? Ett musikaliskt drömspel i Bergmans universum med livemusik av Symfonikerna, video och ljus, dirigent Frank Strobel.

Svensk films demonregissör uppmärksammas på kulturscener världen över under 100-årsjubiléet 2018 och Göteborgs Symfoniker är med i leken.

Om filmen var hans yrke var musiken hans passion: den filosofiska frågan ”Varifrån kommer musiken?” fascinerade honom genom livet och öppnade dörrarna till nya konstnärliga landvinningar och filosofiska frågor.

Denna kväll närmar vi oss den mytomspunne regissören i ett drömspel med musik, video och ljus där såväl musiker som publik omfattas av Bergmans universum. Hans djupa kärlek till musiken är utgångspunkten och här ryms inte minst ett nykomponerat verk av tonsättaren Jüri Reinvere, som i många år var Bergmans förtrogne. Musiken framförs live av Göteborgs Symfoniker, i samarbete med Göteborg Filmfestival.

Bergman hämtade konstnärlig inspiration från klassisk musik och lyfte musikaliska former som berättande strukturer i sina filmer. Minns till exempel Hilding Rosenbergs 1940-talsdramatik i Hets och Lars-Johan Werles psykologiserande modernism i Persona. Mångsidige Erik Nordgren skrev musik till 18 av Bergmans filmer, bland dem Sommaren med Monika och Det sjunde inseglet. Själv beskrev han sitt förhållande till musik som en obesvarad kärlek.

Erbjudande

Abonnenter i Göteborg Konserthus och Filmfestivalens Plus-medlemmar får 100 kr rabatt och betalar endast 330 kr/biljett (ord pris 430 kr). Bokas i biljettkontoret 031-726 53 00.

Medverkande


Göteborgs Symfoniker

Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.


Frank Strobel Dirigent


Nyhetsbrev

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbreven så får du information och erbjudanden från Göteborgs Konserthus direkt i din mailbox en till två gånger per månad.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Nyhetsbrev från GSOplay

Anmäl dig som prenumerant på nyhetsbrevet så får du information från GSOplay.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev

Prenumerera på skolutskick

Fyll i formuläret så håller vi dig uppdaterad om vilka skolkonserter vi spelar i Göteborgs Konserthus.

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev