Göteborgs Konserthus Café Terezin

Evenemanget har ägt rum. En gripande musikföreställning om musikens kraft i nazisternas koncentrationsläger, rekommenderas från 12 år.

Speltid ca: 1 t ingen paus Scen: Stenhammarsalen
150-200 kr Barn 70 kr

Evenemanget har ägt rum

De judiska flickorna Steffi och Nelli Steiner skickas ensamma till Sverige av sina föräldrar och räddas undan krigets Europa. De hamnar på en ö i Göteborgs skärgård och deras öden går som en röd tråd i Gestaltensemblens sceniska konsert Café Terezin. Musiken i föreställningen är komponerad av tonsättare som satt i koncentrationslägret Theresienstadt under ständigt dödshot.

Theresienstadt, eller Terezin som det heter på tjeckiska, i nuvarande Tjeckien användes under andra världskriget som koncentrationsläger av nazisterna. En del av fångarna var konstnärer, tonsättare och författare. I väntan på deportering till förintelseläger som Auschwitz kunde de relativt ostört ägna sig åt sitt skapande. Här förekom dagligen jazzkonserter, teater-föreställningar och föreläsningar. Mycket musik komponerades innanför lägrets murar. Nazisterna använde detta kulturliv i uppvisningssyfte, exempelvis när Röda Korset kom för att inspektera.

Föreställningen Café Terezin handlar om livet i lägret och att leva som flykting i ett främmande land. Romanfiguren Steffi är hämtad från Annika Thors böcker om en ö i havet som bygger på verkliga händelser. I föreställningen får vi följa brevväxlingen mellan Steffi och hennes föräldrar som är kvar i krigets Europa.

En annan tråd i föreställningen är Alfred Kantors bilder och dagboksanteckningar. Kantor kom till Theresienstadt 1941 som artonåring och fördes till Auschwitz 1943 där han i sista stund slapp undan gaskammaren. Sommaren 1945 skrev och tecknade han ned sina minnen av kriget, Alfred Kantors bok, som publicerades först 1971.

Musiken som framförs är skriven av tonsättare som satt som fångar i lägret, bland dem Pavel Haas, Hans Krása, Erwin Schulhoff, Karel Berman och Viktor Ullmann.

Kristina Hedberg Karlberg står för regi och textsammanställning i ett samarbete med Gestaltensemblen.

Föreställningen genomförs med stöd från Levande Historia.

Rekommenderas från 12 år.

Café Terezin spelas även för högstadiet och gymnasiet.

ProgramBerman Ockupation ur Terezinsvit

Berman Auschwitz ur Terezinsvit

Berman New Life ur Terezinsvit


Krása Dans ur Stråktrio

Schulhoff Blues

Ullmann sats 1 ur Stråkkvartett nr 3

Boulanger Avant de Mourir

Medverkande

Viveka Mårtensson violin

Sylvia Würtz violin

Elsbeth Bergh viola

Charlotte Edin cello

Sara Sjödahl piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret