Göteborgs Konserthus Café Terezin

Evenemanget har ägt rum. En gripande musikföreställning om musikens kraft i nazisternas koncentrationsläger, rekommenderas från 12 år.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
150-200 kr Barn 70 kr

Evenemanget har ägt rum

De judiska flickorna Steffi och Nelli Steiner skickas ensamma till Sverige av sina föräldrar och räddas undan krigets Europa. De hamnar på en ö i Göteborgs skärgård och deras öden går som en röd tråd i Gestaltensemblens sceniska konsert Café Terezin. Musiken i föreställningen är komponerad av tonsättare som satt i koncentrationslägret Theresienstadt under ständigt dödshot.

Theresienstadt, eller Terezin som det heter på tjeckiska, i nuvarande Tjeckien användes under andra världskriget som koncentrationsläger av nazisterna. En del av fångarna var konstnärer, tonsättare och författare. I väntan på deportering till förintelseläger som Auschwitz kunde de relativt ostört ägna sig åt sitt skapande. Här förekom dagligen jazzkonserter, teater-föreställningar och föreläsningar. Mycket musik komponerades innanför lägrets murar. Nazisterna använde detta kulturliv i uppvisningssyfte, exempelvis när Röda Korset kom för att inspektera.

Föreställningen Café Terezin handlar om livet i lägret och att leva som flykting i ett främmande land. Romanfiguren Steffi är hämtad från Annika Thors böcker om en ö i havet som bygger på verkliga händelser. I föreställningen får vi följa brevväxlingen mellan Steffi och hennes föräldrar som är kvar i krigets Europa.

En annan tråd i föreställningen är Alfred Kantors bilder och dagboksanteckningar. Kantor kom till Theresienstadt 1941 som artonåring och fördes till Auschwitz 1943 där han i sista stund slapp undan gaskammaren. Sommaren 1945 skrev och tecknade han ned sina minnen av kriget, Alfred Kantors bok, som publicerades först 1971.

Musiken som framförs är skriven av tonsättare som satt som fångar i lägret, bland dem Pavel Haas, Hans Krása, Erwin Schulhoff, Karel Berman och Viktor Ullmann.

Kristina Hedberg Karlberg står för regi och textsammanställning i ett samarbete med Gestaltensemblen.

Föreställningen genomförs med stöd från Levande Historia.

Rekommenderas från 12 år.

Café Terezin spelas även för högstadiet och gymnasiet.

Program

Pavel Haas Brno 1899 - Auschwitz 1844 Haas var en av Janáceks främsta elever, men också starkt inspirerad av Les Six. Han var mycket produktiv och var en erkänd kompositör när han kom till Theresienstadt som sjukling. Först när en vän lagt penna och papper framför honom tog han upp komponerandet igen. Av dessa verk finns bara tre kvar. Stråkkvartett nr 2 är skriven redan 1925 och är ett programmatiskt verk som Haas inspirerades till efter en resa till de tjeckisk-mähriska högländerna, ibland kallad Apbergen.

Karel Berman Böhmen 1919-1995 1945 började Bermans långa resa till olika koncentrationsläger, en resa som han bland annat skildrar i Café Terezin. I Therezienstadt var Berman med överallt där det pågick musikaliska aktiviteter, som organisatör, sångare, dirigent, skådespelare och pianist. Efter kriget återvände han till Prag och tog sin examen på konservatoriet i sång och regi. Han framträdde på flertalet operascener i Europa och Japan.

Berman Ockupation ur Terezinsvit

Berman Auschwitz ur Terezinsvit

Berman New Life ur Terezinsvit

Hans Krása Prag 1899 - Auschwitz 1844 Krása var verksam i Prag och Berlin och en mycket uppskattad kompositör i hela Europa. På grund av sitt judiska ursprung var han inte längre välkommen i Tyskland och efter Nürnberglagarnas tillkomst 1942 blev han placerad i Theresienstadt. Krása var mycket drivande i alla musikaliska evenemang och hjälpte sina medfångar att hålla uppe moralen i koncentrationslägret. Bland annat uppfördes hans barnopera Brundibar 55 gånger. (Han hade skrivit den före kriget i Prag och skrev den ur minnet i lägret).

Krása Dans ur Stråktrio

Schulhoff Blues

Ullmann sats 1 ur Stråkkvartett nr 3

Boulanger Avant de Mourir

Medverkande

Viveka Mårtensson violin

Sylvia Würtz violin

Elsbeth Bergh viola

Charlotte Edin cello

Sara Sjödahl piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret