Göteborgs Konserthus Skolkonsert: Café Terezin

Evenemanget har ägt rum. En gripande musikföreställning om musikens kraft i nazisternas koncentrationsläger. För högstadiet och gymnasiet.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
Fri entré, platsbokning

Evenemanget har ägt rum

De judiska flickorna Steffi och Nelli Steiner skickas ensamma till Sverige av sina föräldrar och räddas undan krigets Europa. De hamnar på en ö i Göteborgs skärgård och deras öden går som en röd tråd i denna sceniska konsert. Musiken i föreställningen är komponerad av tonsättare som satt i koncentrationslägret Theresienstadt under ständigt dödshot.

Theresienstadt, eller Terezin som det heter på tjeckiska, i nuvarande Tjeckien användes under andra världskriget som koncentrationsläger av nazisterna. En del av fångarna var konstnärer, tonsättare och författare. I väntan på deportering till förintelseläger som Auschwitz kunde de relativt ostört ägna sig åt sitt skapande.

Här förekom dagligen jazzkonserter, teater-föreställningar och föreläsningar. Mycket musik komponerades innanför lägrets murar. Nazisterna använde detta kulturliv i uppvisningssyfte, exempelvis när Röda Korset kom för att inspektera.

Föreställningen Café Terezin handlar om livet i lägret och att leva som flykting i ett främmande land. Romanfiguren Steffi är hämtad från Annika Thors böcker om en ö i havet som bygger på verkliga händelser. I föreställningen, som spelas för högstadiet och gymnasiet får vi följa brevväxlingen mellan Steffi och hennes föräldrar som är kvar i krigets Europa.

En annan tråd i föreställningen är Alfred Kantors bilder och dagboksanteckningar. Kantor kom till Theresienstadt 1941 som artonåring och fördes till Auschwitz 1943 där han i sista stund slapp undan gaskammaren. Sommaren 1945 skrev och tecknade han ned sina minnen av kriget, Alfred Kantors bok, som publicerades först 1971.

Musiken som framförs är skriven av tonsättare som satt som fångar i lägret, bland dem Pavel Haas, Hans Krása, Erwin Schulhoff, Karel Berman och Viktor Ullmann.

Kristina Hedberg Karlberg står för regi och textsammanställning i ett samarbete med Gestaltensemblen.

Introduktion med författaren

Föreställningen inleds med femton minuters introduktion av författaren Annika Thor.

Lärarhandledning

Längst ner på sidan finns en lärarhandledning för nedladdning som du kan använda inför eller efter besöket.

Spelas för högstadiet och gymnasiet

För att så många som möjligt ska få uppleva våra populära skolkonserter så vill vi påminna dig om att din bokning är bindande. Justeringar i bokningen kan göras fram till senast 30 dagar innan konserten – glöm inte ange ditt ordernummer när du kontaktar oss så att allt blir rätt. Ej avbokat eller uteblivet besök debiteras med 500 kr. Om du undrar över någonting så är du välkommen att kontakta oss på biljett@gso.se eller på telefon 031-726 53 00.

Café Terezin spelas även som en lördagsföreställning.

Föreställningen genomförs med stöd från Levande Historia.

Program

Pavel Haas Brno 1899 - Auschwitz 1844 Haas var en av Janáceks främsta elever, men också starkt inspirerad av Les Six. Han var mycket produktiv och var en erkänd kompositör när han kom till Theresienstadt som sjukling. Först när en vän lagt penna och papper framför honom tog han upp komponerandet igen. Av dessa verk finns bara tre kvar. Stråkkvartett nr 2 är skriven redan 1925 och är ett programmatiskt verk som Haas inspirerades till efter en resa till de tjeckisk-mähriska högländerna, ibland kallad Apbergen.

Karel Berman Böhmen 1919-1995 1945 började Bermans långa resa till olika koncentrationsläger, en resa som han bland annat skildrar i Café Terezin. I Therezienstadt var Berman med överallt där det pågick musikaliska aktiviteter, som organisatör, sångare, dirigent, skådespelare och pianist. Efter kriget återvände han till Prag och tog sin examen på konservatoriet i sång och regi. Han framträdde på flertalet operascener i Europa och Japan.

Berman Ockupation ur Terezinsvit

Berman Auschwitz ur Terezinsvit

Berman New Life ur Terezinsvit

Hans Krása Prag 1899 - Auschwitz 1844 Krása var verksam i Prag och Berlin och en mycket uppskattad kompositör i hela Europa. På grund av sitt judiska ursprung var han inte längre välkommen i Tyskland och efter Nürnberglagarnas tillkomst 1942 blev han placerad i Theresienstadt. Krása var mycket drivande i alla musikaliska evenemang och hjälpte sina medfångar att hålla uppe moralen i koncentrationslägret. Bland annat uppfördes hans barnopera Brundibar 55 gånger. (Han hade skrivit den före kriget i Prag och skrev den ur minnet i lägret).

Krása Dans ur Stråktrio

Schulhoff Blues

Ullmann sats 1 ur Stråkkvartett nr 3

Boulanger Avant de Mourir

Medverkande

Sara Sjödahl piano

Charlotte Edin cello

Elsbeth Bergh viola

Sylvia Würtz violin

Viveka Mårtensson violin

Nedladdningsbara filer
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret