Göteborgs Konserthus TGI Friday Harp Style

Evenemanget har ägt rum. Kom i fredagsstämning tillsammans med en storartad uppsättning musiker! Missa inte finalnumret där inte mindre än fem harpor förenas i samklang. Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
20 kr

Evenemanget har ägt rum

Kom i fredagsstämning tillsammans med en storartad uppsättning musiker! Missa inte finalnumret där inte mindre än fem harpor förenas i samklang.

Norske harpisten Uno Alexander Vesje har vunnit priser i en rad internationella solisttävlingar, samarbetat med elektromusiker och släppt två soloalbum. Här framför han sin egen musik i trio och i harpkvintett. Det fantasieggande stycket Dandelion beställdes av Oslofilharmonin 2021. Inledningsvis hör vi Ensemble Caplet som spelar nyskriven musik av Pierre Guis, violinist i Göteborgs Symfoniker. Stycket Carte Postal är ett drömskt vykort till ett liten nyfödd flicka som Guis skrev till sina vänner i Ensemble Caplet. En chans att höra finkalibrerad samtida kammarmusik med några av Göteborgs och Nordens bästa musiker.

Missa inte mer musik med Ensemble Caplet i vår kammarserie söndag 28 maj.  

En del av Harpfestivalen

Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj – ett unikt tillfälle att lära känna detta vackra och mytomspunna instrument. Biljettpriset för kammarkonserterna ligger på 20-40 kr/konsert så passa på att frossa!

Program

Pierre Guis (f 1974) Esquisses Stycket Esquisses för stråkkvartett och harpa avslutade jag 2019. Trots den grafiska titel (esquisses, ‘skisser’) är de två första satserna inte inspirerade av eller beskrivande av något grafiskt konstverk i synnerhet. Men förhoppningsvis kommer den att hjälpa lyssnaren att föreställa sig sina egna bilder. Den sista delen är mer beskrivande. Den bygger på en haiku av den japanska poeten Chiyo-Ni (1703-1775). Dikten handlar för mig om att livet tar slut, försvinner och slutar i ingenting. Det uttrycks av Chiyo-Ni på det mest fridfulla sätt jag någonsin läst, och jag försökte återge denna känsla i denna sista rörelse. PIERRE GUIS “Vattnet blir till kristall eldflugorna slocknar Ingenting finns mer” Chiyo-Ni

Pierre Guis Carte postale pays des songes

Vesje Dandelion

Vesje Evviva!

Fredag 19 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 16.00

Medverkande

Ensemble Caplet ensemble

Martine van der Loo flöjt

Frank Brakkee viola

Uno Alexander Vesje är norsk harpist och kompositör. Han har vunnit ett antal priser och stipendier för sina harpakompositioner och framträdanden, såsom första pris vid World Harp Competition (2021) och vid 6:e USA International Harp Composition Contest. Han har sedan 2016 uppträtt som solist i sina egna kompositioner och projekt på arenor runt om i världen, inklusive Carnegie Hall, Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, De Geerhallen och Hong Kong. Kong Jockey Club Amphitheater. Sedan 2019 har Uno Vesje arbetat med performanceprojekt med politiska teman. OUR PLANET, OUR FUTURE är ett 45-minuters soloverk för harpa och elektroniska element som utforskar den ständigt växande klimatkrisen. I projektet 736 MILJONER KVINNOR för damkör och harpa behandlar Uno Vesje den hårda statistiken om våld mot kvinnor. Uno Vesje har släppt två soloalbum med egen musik, Poems From a City (2014) och Oslo(ve) (2017).

Som en av de ledande harpisterna i sin generation har Sivan Magen beskrivits av NY Times som "a harpist of extraordinary range". Han har vunnit International Harp Contest i Israel, Pro Musicis International Award och Borletti-Buitoni Trust Award. Hösten 2017 utsågs han till huvudharpist i Finlands Radios orkester, och från och med sommaren 2023 är han professor i harpa vid Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Sivan Magen framträder som recitalist och som solist med orkestrar över hela USA, Sydamerika, Östasien, Europa och Israel, på arenor som Carnegie Hall, Wigmore Hall, Sydney Opera House och Wien Konzerthaus, och med orkestrar som Filharmonikerna i Israel, Tammerfors och Strasbourg, Finlands Radios orkester, Saint-Paul och Wiens kammarorkestrar och Skotska kammarorkestern samt Sydneys, Jerusalems och Israels symfoniorkestrar.

Nederländska Ernestine Stoop tog sitt solodiplom 1980 efter studier för Edward Witsenburg vid Sweelinck Conservatorium i Amsterdam. Hon studerade sedan i två år med den legendariske harpisten Pierre Jamet, auktoritet på Claude Debussys verk; han arbetade själv tillsammans med kompositören på stycken skrivna för harpa. Hon ägnar sig nu fullt ut åt att spela som solist, åt kammarmusik med HarpDuo Ravel och Trio Janacek och sin undervisning. Hon är harpprofessor vid Royal College of Music i Haag. Nyligen har en riktig Carillo-harpa gjorts åt henne, ett unikt 16- tonsinstrument designat av Juan Carrillo (mexikansk kompositör) tidigt 1900-tal. Ernestine Stoop initierade det 3:e och 5:e European Harp Symposia och har varit konstnärlig ledare för prestigefyllda 10:e World Harp Congress 2008. Inspelningar hon har gjort lyfter fram Debussy, Janacek och Ravel.

Johanna Ander Ljung harpa

Erik Groenestein-Hendriks harpa

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024