Göteborgs Konserthus I Debussys sällskap

Evenemanget har ägt rum. Nederländsk stjärntrio framför musik av Claude Debussy med harpisten Ernestine Stoop i centrum. Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj.

Speltid ca: 1 t Scen: Stenhammarsalen
20 kr

Evenemanget har ägt rum

Att Claude Debussy skrev vacker musik även för harpa är ingen slump. Det var under impressionismen i Frankrike på 1800-talet som konsertharpan fick sin moderna form. César Franck, Debussy och Fauré var alla snabba att prova den utmanande och vackra nya tekniken med förgyllda former. Den sonat för harptrio som vi nu får höra är en klassiker inom harpmusiken. Den bär spår av Debussys färgrika, tidiga orkesterverk med orientaliska influenser.

Hand i hand med Debussys ande går Richard Rijnvos, en nederländsk tonsättare född 1964. Vi får höra hans rykande färska stycke för viola, flöjt och harpa som speglar en sonat av Debussy med samma instrumentation. Rijnvos stycke är tillägnat harpisten Ernestine Stoop, ledande nederländsk harpist och professor i Haag som vi nu har glädjen att välkomna i Göteborgs Konserthus.

En del av Harpfestivalen

Konserten ingår i Harpfestivalen som pågår i Göteborgs Konserthus 17-19 maj – ett unikt tillfälle att lära känna detta vackra och mytomspunna instrument. Biljettpriset för kammarkonserterna ligger på 20-40 kr/konsert så passa på att frossa!

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna Richard Rijnvos.

Program

Debussy Sonat för flöjt, viola och harpa 17 min

Rijnvos Riflesso sulla scala

Torsdag 18 maj 2023: Evenemanget slutar ca kl 16.00

Medverkande

Nederländska Ernestine Stoop tog sitt solodiplom 1980 efter studier för Edward Witsenburg vid Sweelinck Conservatorium i Amsterdam. Hon studerade sedan i två år med den legendariske harpisten Pierre Jamet, auktoritet på Claude Debussys verk; han arbetade själv tillsammans med kompositören på stycken skrivna för harpa. Hon ägnar sig nu fullt ut åt att spela som solist, åt kammarmusik med HarpDuo Ravel och Trio Janacek och sin undervisning. Hon är harpprofessor vid Royal College of Music i Haag. Nyligen har en riktig Carillo-harpa gjorts åt henne, ett unikt 16- tonsinstrument designat av Juan Carrillo (mexikansk kompositör) tidigt 1900-tal. Ernestine Stoop initierade det 3:e och 5:e European Harp Symposia och har varit konstnärlig ledare för prestigefyllda 10:e World Harp Congress 2008. Inspelningar hon har gjort lyfter fram Debussy, Janacek och Ravel.

Martine van der Loo flöjt

Frank Brakkee viola

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024