Göteborgs Konserthus FeminEast Festival: Suhair Shukair & Zan med Arghavan Agida

Evenemanget har ägt rum. Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern i Riksteaterns temasatsning, som här gästar Världen i Konserthuset.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stenhammarsalen
220 kr Student 150 kr Pensionär 150 kr

Evenemanget har ägt rum

FeminEast Festivalens finalkväll bjuder på två akter: syriska sångerskan Suhair Shukair och projektet Zan med Arghavan Agida från Iran.

Syriska Suhair Shukair behärskar den klassiska arabiska sångstilen med en skarp och djup röst, kryddad med en doft av modern västerländsk klassisk musik. Hon började sin konstnärliga karriär med sin bror Samih Choucair. De räknas som en av Syriens största protestsångare under Assad-regimen, vilket har lett till att Syriska medier aldrig gav dem den uppmärksamhet de förtjänade.

Projekt Zan med Arghavan Agida är en musikalisk resa från Iran till Sverige. En insyn i en annan värld där demokratin och yttrandefriheten inte är självklar. Kampen att uppnå sin dröm, men också att värdera sin möjlighet att vara en röst för andra. Den kraftfulla historien och de oförglömliga låtar som sjöngs innan 1979 förmedlas av den karismatiska sångerskan Arghavan med fantastiska musiker. Det är en en spännande resa med inslag av film, live musik och Arghavans egna berättelse om flykt och integration.

Arghavan har under flera år jobbat med kreativa medel för att belysa om mänskliga rättigheter. Hon har skrivit boken Zan som handlar om nio kvinnors livsöden i Iran och hur dem kämpar för att nå sina drömmar. Hon jobbar också med en dokumentär film om konstnärskap i ett begränsad land. I föreställningen får publiken ta del av dessa projekt genom att se delar av filmen och höra olika berättelse ifrån boken Zan. Med denna föreställning vill vi inspirera om makten som vi har i våran yttrandefrihet och även påminna om hur priviligerade vi är att leva i ett and där alla våra drömmar kan bli sanna.

Arghavan är sångerska, författare, social entreprenör och ambassadör för UN Women i Sverige. Hon föreläser och uppträder runt om i världen där hon använder musik som ett sätt att informera om kvinnors rättigheter. Arghavan är också grundaren till den idella organisationen Creative Changemakers, en plattform för konstnärer som använder sina uttrycksmedel för att belysa om makten att bestämma över sitt eget liv.

Riksteaterns koncept FeminEast lyfter fram starka kvinnor i temasatsningen Voices of Change. Oförglömliga konserter som riktar strålkastarljuset mot kvinnliga röster från Mellanöstern. Röster som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. Gör dig redo för en unik artistkavalkad som sprider energi och styrka.

Världen i Konserthuset

I abonnemanget Världen i Konserthuset hittar du fyra handplockade konserter med traditionell folkmusik, modernt etnosväng och gränslösa kombinationer som sjuder av energi. DJ Said spelar i foajén före konserterna så att vi är laddade när musikerna drar igång! Spellistan är laddad med de artister du möter säsongen 2018-2019.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter