Göteborgs Konserthus Final Polstjärnepriset

Evenemanget har ägt rum. Bered dig på en nervkittlande eftermiddag vid årets gastkramande finalkonsert! Fri entré.

Speltid ca: 2 t 30 min inkl paus Scen: Stora salen
Fri entré

Evenemanget har ägt rum

Efter tre uttagningar har fyra unga musiker i åldern 14-18 år röstats fram till ännu en gastkramande final i Polstjärnepriset, som också är en konsert: Josef Wijk oboe, Harald Edin kontrabas, Astrid Hillerud cello och Ture Herrgårdh trumpet. Bered dig på en nervkittlande eftermiddag!

Innan paus spelar de fyra finalisterna var sitt stycke tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Efter paus spelar merparten av de unga musikerna som varit med i tävlingen tillsammans med Symfonikerna.

Och så koras så klart årets vinnare av det prestigefyllda priset, som också ger vinnaren 50 000 kr, en kurs på Musikakademi Vänersborg, samt chansen att representera Sverige i den stora europeiska tävlingen Eurovision Young Musicians.

Följ Polstjärnepriset på facebook för att hålla dig uppdaterad fram till finalen.

Det är fri entré, ingen platsbokning. Bara kom!

Om Polstjärnepriset

Polstjärnepriset är lika med kurs och tävling i musik. Under höstlovet samlas omkring 50 kursdeltagare och 22 tävlande i Vänersborg för att spela ihop sig i ensembler och orkestrar samt att finslipa sin teknik med coacher från Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga filharmonikerna.

En rad andra artister och pedagoger med stor internationell erfarenhet är också med för att ge maximal peppning till deltagarna. De unga musikerna kommer från hela landet och är i åldern 14-18 år. Efter samlingen på höstlovet återkommer de i början av januari till Vänersborg, där det arrangeras dels mästarklasser och dels uttagningar till tävlingen Polstjärnepriset.

Först väljs åtta kandidater ut och i en andra omgång får fyra finalister tävla mot varandra i en slutlig finalomgång. Och det är just denna finalomgång som går av stapeln i Göteborgs Konserthus.

Polstjärnepriset arrangeras av Vänersborgs kommun i samarbete med Göteborgs Symfoniker och flera lokala, regionala och nationella samarbetspartners.

Program

Tournier Cloches sous la neige ur Images

Tomasi sats 1 ur Trumpetkonsert

R Strauss sats 1 ur Oboekonsert

Dvorák sats 3 ur Cellokonsert

Koussevitzky sats 2 och 3 ur kontrabaskonsert

Paus

Davidson Strata, Concerto Grosso version för solister och orkester

Holst Jupiter ur Planeterna

Medverkande

"En av världens mest formidabla orkestrar" skrev The Guardian om Göteborgs Symfoniker som har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Från och med hösten 2017 är Santtu-Matias Rouvali orkesterns chefdirigent. Han ledde nyligen orkestern på en framgångsrik turné till fyra nordiska länder. 2019 får han sällskap av två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan och Christoph Eschenbach. 2015 gjorde Göteborgs Symfoniker framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland med förste gästdirigenten Kent Nagano och 2017 en Europa-turné med Marc Soustrot. Orkestern ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus, berömt för sin fina akustik, och erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se samt via appar. Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien. Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, bland annat en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent. Flera av Richard Strauss stora orkesterverk har spelats in med Kent Nagano och givits ut på Farao Classics: Ein Heldenleben, Tod und Verklärung och En alpsymfoni.

Rumon Gamba dirigent

Andreas P Hansson dirigent

19-åriga Johanna Ander Ljung föddes i Stockholm och har studerat harpa sedan hon var sju år. Hon vann Polstjärnepriset 2018 då hon framträdde med Göteborgs Symfoniker och dirigenten Rumon Gamba. Som vinnare fick Johanna Ander Ljung representera Sverige i Eurovision Young Musicians. Hon har också framträtt som solist med Kungliga filharmonikerna vid Riksmötets öppnande.

Josef Wijk oboe

Ture Herrgårdh trumpet

Astrid Hillerud cello

Harald Edin kontrabas

Polstjärneprisets Symfoniorkester

Petra Kloo Vik presentatör

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret