Göteborgs Konserthus Kärlek med förhinder

Lyriskt och kompromisslöst med Göteborgs Symfoniker, Pekka Kuusisto dirigent och Ava Bahari violin.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

På programmet står tre verk skrivna under trettiotalet med den svårfångade kärleken som gemensamma nämnare, under ledning av Pekka Kuusisto. Här möts ytterligheter – Korngolds lyriskt eleganta Svit ur filmen Anthony Adverse och Schönbergs kompromisslösa Violinkonsert med svenska stjärnskottet Ava Bahari.

Kvällen landar mjukt i rytmerna som gjort Prokofjevs Romeo och Julia odödlig. Som tonsättare drevs Prokofjev helt och hållet av sin konstnärliga vision. Efter den ryska revolutionen lämnade han landet och levde i exil i USA och Frankrike – inte av politiska orsaker utan för att få arbetsro. Prokofjev kritiserades ofta i hemlandet för sin ”västerländska stil” och fick samtidigt Stalinpriset flera gånger. Under alla dessa motsättningar återfinns en säregen stil och en konstnärlig drivkraft som når genom historien.

Provlyssna

Så låter fillmmusik ur Anthony Adverse.

Lär känna Schönbergs violinkonsert och Prokofjevs Romeo och Julia.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

Korngold Svit ur Anthony Adverse

Schönberg Violinkonsert 33 min

Paus 25 min

Prokofjev Ur Romeo och Julia 40 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Pekka Kuusisto dirigent

Ava Bahari violin

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret