Göteborgs Konserthus Dvoráks färgstarka sjua och virtuos trumpet

Fantasirikt med Göteborgs Symfoniker, Anja Bihlmaier dirigent och Per Ivarsson trumpet.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Antonín Dvoráks sjunde symfoni rymmer både upprymdhet och utbrott av glädje, vemod och kontemplation. Den får vid den här konserten sällskap av fransmannen André Jolivets fantasirika trumpetkonsert och Anders Hillborgs magiskt klingande Sound Atlas, allt under ledning av dirigenten Anja Bihlmaier.

Dvorák komponerade sin sjunde symfoni efter att ha hört Brahms tredje symfoni som han upplevde som en musikalisk vitamininjektion. Men även om Dvorák inspirerades av den åtta år äldre mentorn Brahms är den här musiken helt unik och mycket personlig. Symfonin börjar dovt och mystiskt, men blommar ut i strålande lycka. Långsamma satsen är ren och okonstlad, tredje satsen ett melankoliskt scherzo och finalen en riktig urladdning.

André Jolivets trumpetkonsert är både charmfullt melodisk, klangligt pikant och virtuos. Här framförs den av Per Ivarsson, stämledare för Göteborgs Symfonikers trumpetstämma.

Trumpetaren Per Ivarsson med sin silvriga trumpet i handen.

Denna kväll möter vi också Sound Atlas av svenske kompositören Anders Hillborg; ”musik från universums avlägsna vidder, hemsökt av det utomjordiska ljudet från glasmunspelet. Om Stanley Kubrick kom tillbaka för att göra om 2001 och behövde ett soundtrack, skulle Hillborg vara hans man.” enligt Financial Times. Spännande!

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anders Hillborg.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! En musiker från Göteborgs Symfoniker ger dig berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om hur det är att spela de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Hillborg Sound Atlas 20 min

Jolivet Trumpetkonsert nr 2 14 min

Paus 25 min

Dvorák Symfoni nr 7 38 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Anja Bihlmaier dirigent

Per Ivarsson trumpet

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Ny symfoni och fartfylld klarinett
7 okt 18.00

Färgrika överraskningar med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Kari Kriikku klarinett.

Läs mer
Bländande fransk elegans
28 okt 18.00

Flödande musik och överjordiska röstklanger med Göteborgs Symfoniker, Finnegan Downie Dear dirigent, Alec Frank-Gemmill horn, Göteborgs Symfoniska Kör och sångsolister.

Läs mer