Göteborgs Konserthus Dvoráks färgstarka sjua och virtuos trumpet

Evenemanget har ägt rum. Fantasirikt med Göteborgs Symfoniker, Anja Bihlmaier dirigent och Per Ivarsson trumpet.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Antonín Dvoráks sjunde symfoni rymmer både upprymdhet och utbrott av glädje, vemod och kontemplation. Den får vid den här konserten sällskap av fransmannen André Jolivets fantasirika trumpetkonsert och Anders Hillborgs magiskt klingande Sound Atlas (med unika instrumentet glasharmonika!), allt under ledning av dirigenten Anja Bihlmaier.

Dvorák komponerade sin sjunde symfoni efter att ha hört Brahms tredje symfoni som han upplevde som en musikalisk vitamininjektion. Men även om Dvorák inspirerades av den åtta år äldre mentorn Brahms är den här musiken helt unik och mycket personlig. Symfonin börjar dovt och mystiskt, men blommar ut i strålande lycka. Långsamma satsen är ren och okonstlad, tredje satsen ett melankoliskt scherzo och finalen en riktig urladdning.

André Jolivets trumpetkonsert är både charmfullt melodisk, klangligt pikant och virtuos. Här framförs den av Per Ivarsson, stämledare för Göteborgs Symfonikers trumpetstämma.

Trumpetaren Per Ivarsson med sin silvriga trumpet i handen.

Denna kväll möter vi också Sound Atlas av svenske kompositören Anders Hillborg; ”musik från universums avlägsna vidder, hemsökt av det utomjordiska ljudet från glasmunspelet. Om Stanley Kubrick kom tillbaka för att göra om 2001 och behövde ett soundtrack, skulle Hillborg vara hans man.” enligt Financial Times. Spännande!

I samband med konserten delar Göteborgs Symfonikers Vänförening ut årets stipendier.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna kompositören Anders Hillborg.

Lär känna det unika instrumentet glasharmonika, som används i stycket Sound Atlas.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

ProgramPaus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 2 2022-2023 Tonsättarporträtt Anders Hillborg

Utan att kompromissa en millimeter med sin konstnärliga integritet har Anders Hillborg en sällsam förmåga att skriva lyssnarens musik.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter