Göteborgs Konserthus Pulser – från symfoni till slagverk

Klangrikt med Göteborgs Symfoniker, Rumon Gamba dirigent och Martin Grubinger slagverk.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Kompositören Daníel Bjarnason är en av Islands mest framstående musikprofiler och har uppmärksammats över hela världen för sin måleriskt klangrika musik. Hans slagverkskonsert uruppförs av världsledande slagverksvirtuosen Martin Grubinger. Dessutom hör vi tonsättaren Ruth Gipps romantiskt pulserande tredje symfoni.

Ruth Gipps musik följer spåren efter hennes landsmän Frank Bridge och William Walton. Hon var förutom tonsättare också dirigent, pianist, oboist och lysande pedagog. Hon belönades 1999 (samma år hon dog) med den Brittiska imperieorden för sina insatser i Englands musikliv. Tidningen The Guardian har beskrivit hennes musik som lekfullt personlig och skamlöst romantisk. Göteborgs Symfoniker leds av brittiske Rumon Gamba som också spelat in Gipps samtliga fem symfonier på skivmärket Chandos.

Provlyssna

Lär känna tonsättarna Ruth Gipps och Daníel Bjarnason.

Lär känna slagverkaren Martin Grubinger.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

Ruth Gipps Symfoni nr 3 36 min

Paus 25 min

DANÍEL BJARNASON (f 1979) SLAGVERKSKONSERT Göteborgs Symfonikers beställningsverk, uruppförande I II III Den isländske dirigenten och tonsättaren Daníel Bjarnason (f 1979) skivdebuterade 2010 med albumet Processions. Magasinet Time Out i New York beskrev debuten som "A sound that comes eerily close to defining classical music's undefinable brave new world" ("en klang som kommer kusligt nära att definiera den klassiska musikens odefinierbara sköna nya värld"). Bjarnason har studerat komposition, piano och dirigering vid musikkonservatoriet i Reykjavik och skrivit musik för orkester, röst och kammarmusikensembler. Hans opera Brothers hade premiär i Århus 2017 och han har samarbetat med orkestrar som Los Angeles Philharmonic och Cincinnati Symphony Orchestra. Bjarnason samarbetar även utanför västerländsk konstmusik med stora namn inom populärmusik och ambient. Genren "ambient" kan lite ses som populärmusikens motsvarighet till det som i västerländsk konstmusik kallas minimalism. Ambient växte fram under förra seklet och är en stor och inflytelserik del av dagens musikindustri. Ambient betonar stämning eller rentav tillstånd, mer än struktur, rytm och melodi. Ofta används den till yoga, meditation eller massage. Det var Brian Eno som gav genren dess namn i mitten av 1970-talet och Eno är också en av de som Bjarnason samarbetat med. Den mörkare delen av ambient har också blivit något som inte sällan hörs i filmmusik på senare år. Som den prisbelönta musiken till filmen The Deep som Bjarnson skrev tillsammans med Ben Frost. På senare år kan man säga att ambient och minimalism har gift sig. Gränserna har suddats ut och Bjarnason är ett exempel på det. Så här beskriver en recensent i New York Times hans musik: "Hans färgstarka, rastlösa partitur med sina passager av återkommande riff, långsamt hävande instrumentala dyningar och inslag av vassa fragment, drog in mig som till en mystisk dans." Slagverkskonserten är komponerad till slagverkaren Martin Grubinger som haft kontakt med tonsättaren under arbetets gång. KATARINA A KARLSSON

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Rumon Gamba dirigent

Österrikaren Martin Grubinger är en av världens i särklass främsta multislagverkare. Hans repertoar är både omfattande och stilistiskt bred och spänner från soloverk och kammarmusik till slagverkskonserter. Han framträder ofta tillsammans med sin egen slagverksensemble, Percussive Planet Ensemble, men även med framstående kammarensembler och symfoniorkestrar. Hans oerhörda teknik och musikaliska mångsidighet gör hans konserter till något extra. Som säsongens Artist in Residence hos Wiens Symfoniker framträder han vid flera tillfällen med orkestern i Wiens konserthus och Musikverein i samma stad. Han återvänder också till orkestrar han haft ett långvarigt samarbete med: Frankfurts radiosymfoniker, Gürzenichorkestern i Köln samt Belgiens Nationalorkester respektive Brucknerorkestern i Linz som han båda turnerar med. Martin Grubinger har framträtt med Göteborgs Symfoniker åtskilliga gånger, både i Göteborg och på en bejublad turné i Tyskland och Österrike.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret