Göteborgs Konserthus Pulser – från symfoni till slagverk

Evenemanget har ägt rum. Klangrikt med Göteborgs Symfoniker, Rumon Gamba dirigent och Martin Grubinger slagverk.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Kompositören Daníel Bjarnason är en av Islands mest framstående musikprofiler och har uppmärksammats över hela världen för sin måleriskt klangrika musik. Hans slagverkskonsert av världsledande slagverksvirtuosen Martin Grubinger har Sverigepremiär denna kväll. Efter två decennier på scen avslutar Grubinger sin karriär som soloartist 2023. Missa inte chansen att se slagverkskonstnären på höjden av sin förmåga!

Dessutom hör vi tonsättaren Ruth Gipps romantiskt pulserande tredje symfoni denna konsert. Ruth Gipps musik följer spåren efter hennes landsmän Frank Bridge och William Walton. Hon var förutom tonsättare också dirigent, pianist, oboist och lysande pedagog. Hon belönades 1999 (samma år hon dog) med den Brittiska imperieorden för sina insatser i Englands musikliv. Tidningen The Guardian har beskrivit hennes musik som lekfullt personlig och skamlöst romantisk.

Göteborgs Symfoniker leds av brittiske dirigenten Rumon Gamba som också spelat in Gipps samtliga fem symfonier på skivmärket Chandos.

Provlyssna

Lär känna tonsättarna Ruth Gipps och Daníel Bjarnason.

Lär känna slagverkaren Martin Grubinger.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program

DANÍEL BJARNASON (f 1979) SLAGVERKSKONSERT Göteborgs Symfonikers beställningsverk, uruppförande I II III Den isländske dirigenten och tonsättaren Daníel Bjarnason (f 1979) skivdebuterade 2010 med albumet Processions. Magasinet Time Out i New York beskrev debuten som "A sound that comes eerily close to defining classical music's undefinable brave new world" ("en klang som kommer kusligt nära att definiera den klassiska musikens odefinierbara sköna nya värld"). Bjarnason har studerat komposition, piano och dirigering vid musikkonservatoriet i Reykjavik och skrivit musik för orkester, röst och kammarmusikensembler. Hans opera Brothers hade premiär i Århus 2017 och han har samarbetat med orkestrar som Los Angeles Philharmonic och Cincinnati Symphony Orchestra. Bjarnason samarbetar även utanför västerländsk konstmusik med Sigur Rós och andra stora namn inom populärmusik och ambient. Genren "ambient" kan lite ses som populärmusikens motsvarighet till det som i västerländsk konstmusik kallas minimalism. Ambient växte fram under förra seklet och är en stor och inflytelserik del av dagens musikindustri. Ambient betonar stämning eller rentav tillstånd, mer än struktur, rytm och melodi. Ofta används den till yoga, meditation eller massage. Det var Brian Eno som gav genren dess namn i mitten av 1970-talet och Eno är också en av de som Bjarnason samarbetat med. Den mörkare delen av ambient har också blivit något som inte sällan hörs i filmmusik på senare år. Som den prisbelönta musiken till filmen Djupet (2012) som Bjarnson skrev tillsammans med Ben Frost. På senare år kan man säga att ambient och minimalism har gift sig. Gränserna har suddats ut och Bjarnason är ett exempel på det. Så här beskriver en recensent i New York Times hans musik: "Hans färgstarka, rastlösa partitur med sina passager av återkommande riff, långsamt hävande instrumentala dyningar och inslag av vassa fragment, drog in mig som till en mystisk dans." Slagverkskonserten är komponerad till slagverkaren Martin Grubinger som haft kontakt med tonsättaren under arbetets gång. KATARINA A KARLSSON

Paus 25 min

Ruth Gipps (1921 – 1999) Symfoni nr 3 Op 57 1. Moderato 2.Tema med variationer 3. Scherzo 4.Final Brittiska kompositören Ruth Gipps är en av många kvinnliga kompositörer som fått ny uppmärksamhet under 2000-talet. Hon började komponera redan som barn och studerade oboe och piano vid Royal College of Music. Vid 26 års ålder blev hon den yngsta kvinnan dittills att ta en doktorsexamen i komposition, med ett examensarbete kallat The Cat, en kantat för blandad kör, solister och orkester. Hennes stil är romantisk och liknar den ledande figuren inom brittisk komposition under samma tid, Ralph Vaughan Williams. Hon var också inspirerad av den mer modernistiska Arthur Bliss. Gipps första två symfonier tillkom redan i 20-årsåldern och består av sinnliga, långsamma satser med episodiska strukturer. Symfoni nr 3 är vackert utsmyckad med violinmelodier och dröjde till 1965. Vid det laget hade hon grundat två egna orkestrar i London och var verksam som lärare vid Trinity College. Ruth Gipps skrev totalt fem symfonier, de verk hon själv värderade högst; de mottogs väl men togs aldrig upp konsekvent på repertoaren. Gipps komponerade också sju konserter, kammarmusik, körmusik, sånger och klaviaturverk. JENNY SVENSSON

Onsdag 1 februari 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Den brittiske dirigenten Rumon Gamba är sedan 2022 chefdirigent för Uleåborgs symfoniorkester. Tidigare har han varit chefdirigent och musikchef för NorrlandsOperan (2008-2015), chefdirigent för Aalborg Symfoniorkester och chefdirigent och musikchef för Islands symfoniorkester. Han leder regelbundet BBC:s orkestrar och har synts på BBC Proms vid ett antal tillfällen. Gamba är en förkämpe för ny musik och har gjort flera urpremiärer som Nico Muhlys Two Boys på English National Opera och Brett Deans violakonsert med kompositören och BBC Symphony Orchestra. Till andra verk han framfört hör Poul Ruders' Dancer in the Dark och Mark-Anthony Turnages Blood on the Floor och Scherzoid med NorrlandsOperan. Rumon Gamba har dirigerat ett antal operatitlar inklusive Rigoletto på Scottish Opera, Carmen, La bohème, Otello och Candide. För att fira Umeås status som europeisk kulturhuvudstad 2014 dirigerade han NorrlandsOperan i en episk utomhusproduktion av Elektra med ensemblen La Fura dels Baus. Rumon Gamba har spelat in exklusivt med Chandos Records i över 20 år. I oktober 2022 kom hans andra album med orkesterverk av den senromantiska tonsättaren Ruth Gipps, inspelad med BBC Philharmonic Orchestra.

Österrikaren Martin Grubinger är en av världens i särklass främsta multislagverkare. Hans repertoar är både omfattande och stilistiskt bred och spänner från soloverk och kammarmusik till slagverkskonserter. Han framträder ofta tillsammans med sin egen slagverksensemble, Percussive Planet Ensemble, men även med framstående kammarensembler och symfoniorkestrar. Hans oerhörda teknik och musikaliska mångsidighet gör hans konserter till något extra. 2022/23 kommer Martin Grubinger att återvända till Gewandhaus Orchestra, orkestern där hans karriär började som Artist in residence. Grubinger återvänder också till långvariga partners som Mozarteum Orchestra Salzburg, Czech Philharmonic Orchestra och Orchestre Philharmonique du Luxembourg samt turnerar till Budapest, Wien och Genève. Martin Grubinger har framträtt med Göteborgs Symfoniker åtskilliga gånger, både i Göteborg och på en bejublad turné i Tyskland och Österrike.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Kontrabasisten Jenny Rydeberg spelar på sitt instrument i ett rött sammetsrum

Ge ditt liv konsertmagi!

Ett abonnemang i Göteborgs Konserthus ger dig oförglömliga upplevelser och rabatterat biljettpris. Dessutom många andra att dela upplevelserna med.

Abonnemang 2023-2024