Göteborgs Konserthus Giganternas afton

En strålande supernova med Göteborgs Symfoniker, Herbert Blomstedt dirigent och Maria Joao Pires piano.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Två stjärnor strålar samman och bildar en supernova i kvällens konsert. Herbert Blomstedt dirigerar och den mästerliga Maria Joao Pires är solist i Beethovens pianokonsert nr 4. Som avslutning symfonin där Brahms hyllade singellivet på temat ”fri men glad”.

När den portugisiska pianisten Maria João Pires tar på plats på scenen uppstår musikalisk magi. Här hon tar sig an Beethovens poetiska, dramatiska och lekfulla fjärde pianokonsert. Vi hör också Brahms naturinspirerade och melodiskt uttrycksfulla tredje symfoni, allt under ledning av legendariske Herbert Blomstedt.

Maria João Pires har en lång karriär bakom sig och är en stjärnpianist i ordets rätta bemärkelse. Med sitt fantastiska anslag och koncentrerade musikalitet kan hon få ett enkelt ackord att öppna ett helt universum av känslor. Det får vi höra när hon tar sig Beethovens fjärde pianokonsert. Den börjar med några stillsamt sökande durackord, bara några takter, som Beethoven sedan utvecklar till ett storartat musikaliskt mästerverk.

Som avslutning får vi Brahms tredje symfoni. Den inleds med motivet F –Ab – F, som alluderar till Brahms personliga motto ”Frei-Aber-Froh” – fri men glad.

Men mest berömd är den kärleksfulla mjuka tredje satsen i treåttondels takt.

Tack vare ett generöst stöd från Stenastiftelsen får vi uppleva Maria Joao Pires i denna konsert.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Beethoven Pianokonsert nr 4 34 min

Paus 25 min

SYMFONI NR 3 F-DUR OP 90 Allegro con brio Andante Poco allegretto Allegro Brahms tredje symfoni kan ståta med ett av de vackraste romantiska teman som skrivits: allegrettot i c-moll som med sin lätta tretakt får strängar att resonera hos de flesta kännande människor. I modern tid blev det känt som tema i Ingrid Bergman-filmen Tycker ni om Brahms… (1961) efter Françoise Sagans novell Aimez- vous Brahms? som den mer kärleksfullt heter i original. Brahms tredje symfoni var naturinspirerad, han skapade bäst med grönskan inpå knutarna. Han hade ärvt strategin av Beethoven och andra föregångare: arbeta som pianist, musiker och lärare höst till vår, komponera på sommaren. För Brahms blev det en livsstil. Mahler följde samma modell. Egentligen hade Brahms tänkt tillbringa sommaren i Bad Ischl men planerna ändrades när han fann avskildhet och inspiration i tyska Wiesbaden, en gammal kurort, dit han anlänt efter en resa längs Rhen. Det är uppenbart att Brahms skrev symfonin under lyckliga omständigheter denna sommar 1883. Var han förälskad? Alltid i Clara Schumann. När hon spelat igenom symfonin i versionen för två pianon skrev hon till Brahms: "Alla satser tycks bilda en enhet, som ett hjärtslag." Symfonin är en hälsning till henne och en hyllning till hennes framlidne make Robert Schumann, Brahms mentor och vän. Själva inledningen till symfonin - som öppnar sig likt en vidunderlig utsikt när man efter en lång vandring bland tallar och granar når en hög höjd - påminner inte så lite om inledningen till Schumanns "Rhensymfoni" (den tredje). Det nämnda allegrettot har också likheter med romansen i Schumanns fjärde symfoni som Brahms utgav i originalversion på egen bekostnad efter tonsättarens död. Brahms kostar också på sig en ironisk kommentar till den fortfarande pågående fejden mellan Brahmsanhängare (traditionalister) och wagnerianer (nytyska skolan) - tre toner i horn och oboe i förstasatsens avslutning. Känner ni igen det? Just det, Tristan och Isolde. Wagner hade dött i februari samma år… Stefan Nävermyr

Onsdag 20 december 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30
Torsdag 21 december 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Under sin karriär har Herbert Blomstedt varit chefdirigent för Gewandhausorkestern i Leipzig, NDR-orkestern i Hamburg, Staatskapelle Dresden, San Francisco Symphony Orchestra, Danska Radions symfoniorkester och Sveriges Radios symfoniorkester. Han har framträtt med de flesta av världens stora orkestrar, däribland Berlinfilharmonikerna, Bostons och Chicagos symfoniorkestrar, Concertgebouworkestern, New Yorks filharmoniker, Bayerska Radions symfoniorkester och Wiens filharmoniker. Herbert Blomstedts diskografi omfattar hundratals inspelningar. En av hans senaste utgåvor är Stenhammars Serenad och Symfoni nr 2 med Göteborgs Symfoniker (BIS). Herbert Blomstedt har varit en regelbunden och mycket uppskattad gästdirigent hos Symfonikerna sedan 1954 och är även utnämnd till hederssymfoniker.

Maria Joao Pires piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret