Göteborgs Konserthus Ny symfoni och fartfylld klarinett

Färgrika överraskningar med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Kari Kriikku klarinett.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
270-530 kr Student 185-265 kr

Fartfyllt, virtuost och fullt av överraskande vändningar blir det när Kimmo Hakolas klarinettkonsert inleder konserten med superklarinettisten Kari Kriikku som solist.

Efter paus möter vi premiärklanger av tonsättaren Tobias Broström, känd för sin rytmiskt kraftfulla musik, färgrika orkestrering och sitt utpräglade sinne för harmonik. Hans första symfoni framförs här för första gången, ett uruppförande beställt av Göteborgs Symfoniker.

Broström är en av sin generations mest framförda svenska tonsättare. Hans associationsrika och närmast filmiskt berättande musik framförs av orkestrar över hela världen, förutom de skandinaviska även orkestrar som BBC Philharmonic, Sinfonieorchester des Bayerischer Rundfunks, Konzerthausorchester Berlin, Detroit Symphony Orkestra och många andra.

Konserten leds av Göteborgs Symfonikers chefdirigent Santtu-Matias Rouvali – bered dig på ett gnistrande orkesterspel.

Dirigent på scen med en orkester

Provlyssna

Lär känna Kimmo Hakolas klarinettkonsert och klarinettisten Kari Kriikku:

Så låter musik av Tobias Broström:

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! En musiker från Göteborgs Symfoniker ger dig berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om hur det är att spela de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program

Hakola Klarinettkonsert 40 min

Paus 25 min

Broström Symfoni nr 1 "Albedo" 40 min

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland.

”Efteråt gick det ett förvånat sus i salen när publiken erkände att de älskade ett stundtals våldsamt dissonant stycke” (New Yorker, efter ett framförande av Magnus Lindbergs klarinettkonsert med Kari Kriikku och New York Philharmonic Orchestra). Det är inte ovanligt med stående ovationer för den eminente finländske klarinettisten Kari Kriikku, vilket också skedde vid konserten ovan. Han har ett stort intresse för samtida musik vilket har lett till en rad uruppföranden av flera framstående tonsättare över hela världen. 2015 besökte han senast Göteborgs Symfoniker med Unsuk Chins klarinettkonsert under ledning av Kent Nagano. Kvällens färgstarka klarinettkonsert av Kimmo Hakola har han tidigare framfört med bland annat Kungliga filharmonikerna och WDR-orkestern i Köln. Han har också väckt uppmärksamhet över hela världen med sitt Bizarre Bazaar-program, som är en hyllning till den mer exotiska, mindre kända repertoaren för klarinett.

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Bländande fransk elegans
28 okt 18.00

Flödande musik och överjordiska röstklanger med Göteborgs Symfoniker, Finnegan Downie Dear dirigent, Alec Frank-Gemmill horn, Göteborgs Symfoniska Kör och sångsolister.

Läs mer
Dvoráks färgstarka sjua och virtuos trumpet
10 nov 19.30

Fantasirikt med Göteborgs Symfoniker, Anja Bihlmaier dirigent och Per Ivarsson trumpet.

Läs mer