Göteborgs Konserthus Mahler med Rouvali

Evenemanget har ägt rum. Säsongsöppning fylld av undersköna stråkvävar, dallrande nerver och kärleksfull lekfullhet med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Claes Gunnarsson cello.

Speltid ca: 2 t 15 min inkl paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Göteborgs Symfoniker öppnar säsongen med undersköna stråkvävar, dallrande nerver och kärleksfull lekfullhet tillsammans med chefdirigent Santtu-Matias Rouvali, dirigentkometen från Finland!

Mahlers femte symfoni vibrerar av skräck och harmoni i en osalig blandning. Dallrande nerver men också adagiettots undersköna stråkväv som svävar mellan dröm och vakenhet. Vi kan bara föreställa oss hur publiken i Köln reagerade 1904 när Mahlers femte symfoni uruppfördes – en galen trumpet som spelar en hädangångsfanfar och sedan orkestern som exploderar för att därefter tappa luften och låta en sorgsen melodi gunga fram. Vilken stämning! Skräck och harmoni i en osalig blandning vilket kännetecknar hela symfonin. Adagiettot är berömt, en svävande stråkväv mellan dröm och vakenhet, stilla, stigande och orörlig på en och samma gång.

Bara några decennier tidigare klingade det helt annorlunda i Europa och Rysslands konserthus, en hel epok annorlunda. Tjajkovskijs Rokokovariationer är nobel klassicism i romantisk dräkt, här återspeglad i all sin kärleksfulla lekfullhet av Symfonikernas solocellist Claes Gunnarsson. Tjajkovskij komponerade sina verk i en tid då hans rätt att leva ärligt och älska den han ville var så ifrågasatt att han försökte ta sitt liv. Musiken, och det här verket i synnerhet, var Tjajkovskijs sätt att hantera en inre kamp, och en verklighet som begränsade hans frihet.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! En musiker från Göteborgs Symfoniker ger dig berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om hur det är att spela de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program


Paus 25 min


Medverkande
Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

7 september 2022 Musiken ger oss möjlighet att mötas, förstå och minnas.

Sten Cranner, Vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker: I den stunden stod det så klart att musiken är ett gemensamt språk. Ett språk som låter oss uppleva all världens sinnesstämningar utan filter.

Man spelar på en cello i ett rött rum där tyg fladdrar runt honom

Tonsätt ditt liv!

Välj ett abonnemang i Göteborgs Konserthus och få oförglömliga upplevelser, rabatterat biljettpris, plats på konserter som snabbt blir utsålda och egen stol i salongen. Konsertmagin får du på köpet.

Välj ditt abonnemang