Göteborgs Konserthus Leningradsymfonin

Evenemanget har ägt rum. Gripande med Göteborgs Symfoniker och Santtu-Matias Rouvali dirigent.

Speltid ca: 1 t 30 min ingen paus Scen: Stora salen
370-530 kr Student 185-265 kr

Evenemanget har ägt rum

Sjostakovitjs obönhörliga virveltrumma ekar med sällsamt spöklik effekt i Konserthusets vibrerande akustik. Det har den gjort åtta gånger sedan göteborgspremiären av Sjostakovitjs Symfoni nr 7, ”Leningradsymfonin”, med Carl von Garaguly 1943, mitt under brinnande världskrig. Den här gången håller Symfonikernas chefdirigent Santtu-Matias Rouvali i taktpinnen i Sjostakovitjs gripande kommentar till nazisternas grymma belägring av Leningrad 1941-1944.

Sjostakovitjs verk skrevs i ett dåtida Ryssland och Sovjetunionen präglat av allt annat än åsiktsfrihet och nutida forskning pekar på att han trots allt var kritisk till sin egen samtids förtryck och att han använde sitt konstnärskap som ett uttryck för detta, även om de styrande då valde en annan tolkning. Att uppleva denna musik nu, med den vetskapen, kan ge ytterligare dimensioner till upplevelsen, utöver den rent musikaliska.

Provlyssna

Lär känna det klassiska verket.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen.
Varmt välkommen!

Program


Onsdag 8 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.00
Torsdag 9 mars 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.00

MedverkandeFrågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 4 2020-2021 Mysteriet med Dobrowen och Sjostakovitjs sjunde symfoni

Läs den spännande storyn om första framförandet i Göteborg.

Percussionist vid pukor med stockar i handen, omgiven av röd sammet.

Upplev konsertmagin

Varje ton som sprids har kraft att sätta i gång en rörelse, med kraft att bära genom generationer. Upptäck säsongens konserter och låt oss skapa hållbara avtryck tillsammans.

Upptäck säsongens konserter