Göteborgs Konserthus Holst Planeterna

Ett färgsprakande musikaliskt äventyr med Göteborgs Symfoniker, Santtu-Matias Rouvali dirigent och Leonidas Kavakos violin. Ljusdesign: Mikki Kunttu.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Ungdom tom 29 år 190-270 kr

Gustav Holst färgsprakande svit Planeterna är ett musikaliskt äventyr och ett av världens mest älskade symfoniska verk. Ingen lämnas oberörd när Mars, Jupiter och Saturnus hamnar i linje. Allt förstärkt av suggestiv ljusdesign. En finalkväll som inleds av stjärnviolinisten Leonidas Kavakos.

Santtu-Matias Rouvali leder Göteborgs Symfoniker i Gustav Holst Planeterna,  ett av världens mest älskade och framförda symfoniska verk. Vid den här konserten förstärks upplevelsen med specialgjord ljusdesign signerad Mikki Kunttu.

Den brittiske tonsättaren Gustav Holsts fascinerande, äventyrliga och färgsprakande svit Planeterna låter som rena filmmusiken. Men han var före sin tid, för 1916 fanns ännu inte ljudfilmen och stumfilmsmusiken spelades oftast på piano. Helt klart är däremot att Holst med Planeterna har inspirerat många senare filmmusiktonsättare, inte minst John Williams, vars Star Wars-svit på många sätt hämtat sitt dramatiska stoff härifrån.

Men något rymdäventyr är det egentligen inte. Det som inspirerade Holst var hans stora intresse för astrologi och varje sats beskriver mänskliga karaktärsdrag.

Kvällen inleds med Tjajkovskijs berömda violinkonsert med stjärnviolinisten Leonidas Kavakos, en riktig publikfavorit.

Leonidas Kavakos med violinen i handen.

Tack vare ett generöst stöd från Stenastiftelse får vi uppleva Leonidas Kavakos i denna konsert.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program

Peter Tjajkovski (1840–1893) Violinkonsert D-dur Tjajkovskijs violinkonsert i D-dur komponerades 1878 under en vistelse på en kurort vid Genèvesjön i ett försök av kompositören att komma till rätta med en depression som länge hade lamslagit hans skrivande. Det är den ryske romantikerns enda violinkonsert, i gengäld är det en av de mest välkända och älskade i den västerländska klassiska repertoaren. Den är lättlyssnad och skönljudande utan att för den delen trilla ner i det förutsägbara. Tjajkovskij tog stort intryck av den tyska, romantiska skola som förordade musikens skönhet framför ett strikt formaliserat kompositionsförfarande vilket framgår i hans brevkorrespondens från samma tid. Att det blev just en fiolkonsert istället för, säg, en symfoni, berodde på ett kärt besök av en viss Iosif Kotek, kompositionselev hos Tjajkovskij tilllika violinist. De båda stod varandra mycket nära och den unge mannens blotta närvaro på den schweiziska kurorten hjälpte Tjajkovskij ur sin låsning och inspirerade till de välkända toner som vi känner som violinkonserten. Konserten öppnar med en nästan tjugo minuter långt, dynamiskt och ständigt omväxlande Allegro moderato där det berömda huvudtemat exponeras, följt av en betydligt kortare och vemodigt ljuv andantesats som är lika finstämd som smäktande för att avsluta med en tio minuter dramatisk final vilken elegant binder ihop styckets tematiska flora. EDITH SÖDERSTRÖM

Paus 25 min

Holst Planeterna 52 min

Fredag 24 maj 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00
Lördag 25 maj 2024: Evenemanget slutar ca kl 17.00

Medverkande

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker - Sveriges Nationalorkester. Han är en av vår tids mest efterfrågade dirigenter och har lett orkestern på framgångsrika turnéer till fyra nordiska huvudstäder samt till Tyskland och Österrike. Orkestern har tidigare gjort hyllade framträdanden på världens mest prestigefyllda scener, bland dem BBC Proms i London och Musikverein i Wien, och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus. På gsoplay.se samt via appar erbjuds allt från orkesterkonserter med världsledande dirigenter och solister till kammarkonserter och fantasifulla filmproduktioner. Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består i dag av 109 musiker. Bland viktiga chefdirigenter under senare år finns Gustavo Dudamel och Neeme Järvi. Göteborgs Symfoniker har gjort 100-tals inspelningar som resulterat i ett flertal internationella priser. Senast Sibelius symfonier med Santtu-Matias Rouvali på Alpha Classics som hyllats i branschtidskrifter som Gramophone och Diapason.

Sedan 2017 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han har också en framgångsrik internationell dirigentkarriär och har av The Guardian hyllats som "den finska dirigenttraditionens senaste storartade begåvning man bara måste lyssna på". Santtu-Matias Rouvali är också chefdirigent för Tammerfors stadsorkester och Philharmonia Orchestra i London. Han har turnerat med Göteborgs Symfoniker och pianisten Hélène Grimaud i nordiska huvudstäder samt med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger i Tyskland. Under säsongen 2022-2023 fortsätter Santtu-Matias Rouvali sina samarbeten med orkestrar på toppnivå över hela Europa, inklusive Berliner Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Royal Concertgebouw Orchestra och Münchner Philharmoniker, och samarbetar med solister som Víkingur Ólafsson, Nemanja Radulovic, Yuja Wang, Nicola Benedetti, Behzod Abduraimov, Patricia Kopatchinskaja, Alice Sara Ott, Sheku Kanneh-Mason, Vadim Gluzman, Randall Goosby och Vilde Frang.

Leonidas Kavakos violin

Mikki Kunttu ljusdesign

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret